Az utcán rugdosta halálra ismerősét egy garázda férfi Zagyvaszántón

0
286

A 23 éves férfi előbb a kocsmában rúgta fejbe az ittas sértettet, akit azután – hazafelé tartva – az utcán olyan súlyosan bántalmazott, hogy a magára hagyott ember belehalt a sérüléseibe. Mindezt végignézte a társa is, aki azonban semmit nem tett a sértett életének megmentése érdekében.

A Heves Megyei Főügyészség a sértettet összerugdosó férfivel szemben emberölés bűntette miatt, társával szemben segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat. Emellett mindkettőjüket garázdaság vétségével is vádolja.

A vállalkozóként tevékenykedő 34 éves II. rendű vádlott 2014. április 24-én délután egy
zagyvaszántói presszóban italozott, ahol reggel óta jelen volt a sértett is. Este megjelent az
italboltban a vállalkozó alkalmazásában álló I. rendű vádlott. A vádlottak ismerték az 59 éves sértettet, mivel mindhárman a presszó törzsvendégei voltak.

A külön asztalnál ülő sértett többször ?beszólt? az I. rendű vádlottnak, amit annak főnöke
nehezményezett, ezért – szóbeli figyelmeztetés után – pofon vágta a kötözködő férfit, de ezzel nem sikerült őt elhallgattatnia, így a II. rendű vádlott még fejbe is rúgta szidalmazóját, aki a földre zuhant.

Éjfél után az erősen ittas állapotban lévő vádlottak haza indultak, az előzmények ellenére a sértettel együtt, akit kezdetben még támogattak, mivel ő már járni is alig tudott, mégis tovább sértegette ismerőseit. Ezen felháborodva a vállalkozó leütötte a részeg embert. A földre került sértettet az I. rendű vádlott legkevesebb négyszer, legalább közepes erővel fejbe, illetve mellkason rúgta, minek következtében az néhány méter megtétele után összeesett az úttesten.

A vádlottak ezt követően ahelyett, hogy segítettek volna az ekkor már magatehetetlen férfin, ledőltek az útpadkára és elaludtak, majd fél óra múlva hazamentek. A sértett eközben a rúgásokkal neki okozott igen súlyos arckoponya- és bordatörések – valamint az ezekhez társuló vérbelégzés – következtében meghalt.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben a Heves Megyei Főügyészség
börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a II. rendű vádlott esetében lehetőséget látott annak próbaidőre történő felfüggesztésére. Indítványozta emellett, hogy a bíróság az I. rendű vádlottat mellékbüntetésül határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint a vádlottakat kötelezze a több mint 11 millió forint összegű bűnügyi költség cselekményükkel összefüggésben felmerült részének megfizetésére.