Tükör 13.

0
523

Rendkívüli ÁFA csökkentés

Sürgősségi kormányrendelettel, júniustól 9%-ra csökkentik minden élelmiszeripari termék (beleértve a vendéglátóhelyek szolgáltatásait és az alkoholmentes italokat) általános forgalmi adóját. A jelenlegi áfa kulcsot pedig 2016 januárjában 20%-ra mérsékelik.

A kormány bízik abban, hogy az így keletkező költségvetési hiányt a más területen növekvő bevételek, valamint az adóelkerülés visszaszorulása képes lesz fedezni. Ráadásul az alacsonyabb adó miatt várhatóan növekszik a fogyasztás, ami kedvezően hat a munkahelyteremtésre. Ahol ez történik: Románia.

Ezért kell új közbeszerzési törvény

A közbeszerzési rendszerrel kapcsolatos brüsszeli bírálatok olyan súlyosak, hogy veszélyeztetik az uniósforrások felhasználását ? írja a napi.hu. Az Európai Bizottság legutóbb februári jelentésében fogalmazta meg aggályait: a jogszabályi környezettel nincsenek komoly gondok, ám a jogalkalmazásban mutatkozó hiányosságok, a törvényalkotás átláthatatlansága, a konzultációk szembetűnő hiánya, a kormányzati döntéseket befolyásoló korrupció aggodalomra ad okot. Ahol ez történik: Magyarország.