Megkezdtem és befejeztem

0
527

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Hétfőn kinyitott az uszoda, amit mi, rendszeresen úszók már nagyon vártunk.

Mint Ön is megírta, augusztus 30-án, a nyár egyik hőségriadójának napján 17:00 órakor bezárt a strand és Hatvan város költségvetési szerveként működő szervezet, amely a strandot is üzemelteti volt oly kegyes és kinyitotta az uszodát szeptember 7-én.

Hát igen, eltelt közben néhány nap! Már ez sem volt korrekt, gusztusos lépés, hogy egy hétig úszáslehetőség nélkül maradtunk (és közben még tartott a hőségriadó), de amit a nyitás napján tapasztaltunk, az maga volt a rémálom.

Nem elég, hogy a reggeli úszásidőt módosították (reggel 06:00-08:00 között volt, most pedig 05:30-07:30 között van), más meglepetésekkel is várt bennünket a vadonatúj (lecserélt?) személyzet. Az, aki a megszokott időben, 06:00-kor érkezett, meglepetten tapasztalta, hogy már fél 6-tól úszhatott volna és bizony zokon vettük, hogy fél 8-kor elég agresszíven adták tudtunkra, hogy távoznunk kell (szauna ajtó kinyitása, hangos sürgetés, stb.).

Már csak azért is nehezen dolgoztunk fel, mert annyi negatív dolgot tapasztaltunk az első nap, hogy jómagam is eldöntöttem, hogy amíg ez a vezetés van, nem jövök ebbe az uszodába. A fantasztikus ötletük, miszerint 5 sávot hoztak létre a korábbi 4 helyet, enyhén szólva nem vált be. Fogalmunk sem volt arról, hogy vélhetőleg az első sáv azért volt szélesebb, hogy a lassabban, bizonytalanabbul úszóknak legyen elég hely, hogy a táv felénél, ahol már nem ér le a lábuk, vissza tudjanak fordulni. Így ugyan több sáv lett, de szűkebb és nehezebben férnek el egymás mellett az úszók, illetve az előzés is nehezebb.

Az, aki szaunázással szokott kezdeni, majd úszik, meglepetten tapasztalhatta, hogy ugyan hétköznap reggel nem kell fizetni a szaunáért, de be sem kapcsolták azt. Ez csak többszöri kérésre történt meg, oly módon, hogy negyed 7-kor a szaunakövek még csak annyira voltak melegek, hogy puszta kézzel meg lehetett őket fogni (hétköznap este már fizetni kell és hétvégén pedig extra 500.- Ft/alkalom a szaunázás díja, ami régebben benne volt az úszójegyben). A hétvégi úszójegy árát is jelentősen emelték, így hétvégén a megszokott 600 Ft helyett (úszás és szaunázás) már 1.300.- Ft-ba kerül.

A legnagyobb döbbenetet az váltotta ki, hogy megszüntették a merülőkádat, melyet minden igazi szaunázó előszeretettel használt. A hírek szerint ez takarékossági okok miatt történt. Értik ugye? A jegyet 120%-kal felemelik és közben takarékossági megfontolásokra hivatkozva a szaunázás élményét 50%-kal csökkentik, hiszen teljesen más a felhevült testet egy zuhany alatt lehűteni, mint egy igazi merülőkádban. Nagyon hibás lépésnek tartjuk, hogy egy olyan dilettánsra bízták az uszoda vezetését, akinek elképzelése sincs erről, vélhetőleg azért, mert még életében nem szaunázott.

Néhányan megbeszéltük, hogy igazi változás nem várható addig, amíg nem vizsgálják felül a drasztikusan megemelt jegyárakat, nem rendezik az esti úszás kérdését. Senki ne gondolja komolyan, hogy az úszóedzés miatt zsúfolt uszodában ? hiába ér véget 18:00-kor az edzés, ha két sávot lefoglalnak még később is ? 18:00-21:30-ig ugyanolyan komfortfokozattal lehet úszni, mint ahogy korábban 18:00-22:00 között lehetett!

Volt olyan sporttársam, aki elmondta, hogy most megy és beír a panaszkönyvbe (kis naiv, azt gondolta, hogy rajta kívül ez érdekel mást is), mert ez egy tarthatatlan állapot. Magam a csendesebb és passzívabb ellenállást választottam: amíg az uszodában ilyen szemlélet uralkodik és ez a vezetés lesz, nem járok a hatvani uszodába. Biztos, hogy kevesebb alkalommal ? nagyobb távolság, még nagyobb költséget jelent ? de máshová fogok járni, mert városunkban sajnos tudatosan vagy az átgondolatlan vezetés miatt ellehetetlenítették az úszást, mint tömegsport.

És végezetül érdekes még az is, hogy a jegyárak sincsenek kifüggesztve, bár kötelező lenne. Talán ezt nem kellene titkolni, hiszen aki megveszi, úgy is rá fog jönni, hogy megint át lett verve. Ezt természetesen fotókkal dokumentáltam is, egyenlőre magamnak.