Az Érsek Zsolt ügy folytatódik? Strasbougban

0
446

Az elmúlt hét csütörtökén Érsek Zsolt feljelentéssel élt a magyar állam végrehajtó hatalmával szemben az Emberi Jogok Európai bíróságánál, amely Strasbourg-ban található.

Mint mondta, az általa leírt tényállásban egyértelműen megállapítható, hogy a magyar ügyészség és a Heves Megyei rendőr-főkapitányság abban működött közre, hogy közéleti tevékenységét ellehetetlenítsék, politikai karrieremet megtörjék.

Az ügyről a következőket mondta:

Hazánkban 2010 tavaszán az országgyűlési választást a FIDESZ Magyar Polgári Párt nyerte, amely a parlamentben meglévő 2/3-os többségével visszaélve számos sarkalatos jogszabályt megváltoztatott, beleértve az alkotmányos szabályozást, a média szabályait, lecserélte a rendőrség és az ügyészség vezetőit. Legfőbb ügyésszé volt országgyűlési képviselőjét választotta. A FIDESZ ekkor országszerte számos baloldali politikussal szemben alaptalan rágalmakat fogalmazott meg, melyekről több év elteltével derültek csak ki, hogy e vádak igaztalanok voltak. Esetemben a FIDESZ MPP hatvani szervezete és annak képviseletében eljáró Horváth Z. Péter 2010. szeptember 10. napján feljelentést tett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. Ez a feljelentés néhány héttel az őszi önkormányzati választás előtt került benyújtásra, mely alapján a rendőrség azonnal megindította a nyomozást, amelyben az elkövetkezendő években folyamatosan tanúként hallgattak ki.

A feljelentés és a rendőrségi eljárás nagymértékben befolyásolta az önkormányzati választás eredményét, ugyanis erre alapozva folyamatos hadjáratot folytattak ellenem a különböző, a FIDESZ által ekkora már eluralt közmédiában. Gyakran előfordult, hogy a rendőrségi cselekményekről hamarabb szereztem tudomást a HÍR TV adásaiból vagy a Magyar Nemzet című napilapból, ami azt támasztja alá, hogy a nyomozóhatóságoktól a jobboldali sajtótermékekhez folyamatosan hírek szivárogtak ki, melyek mind azt a célt szolgálták, hogy személyemet lejárassák.

Az ellenem indított 16 büntetőeljárásból a legjelentősebbnek a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés vádja bizonyult. Ezt az eljárást arra kívánták felhasználni a nyomozó hatóság közreműködésével, hogy megakadályozzák a 2014-es országgyűlési és önkormányzati képviselő-válsztáson történő indulásomat.

A nyomozás során több mint négyezer oldal irat keletkezett, több mint ötven tanút hallgattak meg. Az okiratok tanulmányozásakor kitűnik, hogy semmilyen tanúvallomás, megkeresésre adott válasz nem támasztotta alá bűnösségemet, ennek ellenére majdnem négy év meghurcoltatás után 2014 januárjában a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűncselekmény elkövetésével gyanúsított meg, amikor is rabosítottak, A hatósági eljárásokról valamennyi esetben tudomást szereztek a jobboldali kötődésű médiumok szerkesztői és azokat a helyi és az országos hírekben folyamatosan szerepeltették.

Én magam mindvégig tudtam és álláspontom szerit a nyomozhatóság is tisztában volt vele (hiszen a nyomozás folyamatos meghosszabbítása mindig további két hónapra ? közel kétszáz oldalt tesz ki.

Bűncselekményt nem követtem el, az egész eljárás a magyar állam hatóságainak közreműködésével kizárólag a lejáratásomat, a politikai karrierem folytatásának megakadályozását szolgálta.

A választásokat követően 2015 júniusában a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette velem szemben a nyomozást. Határozatában megállapította, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg velem szemben bűncselekmény.

Bár én mindig tudtam, hogy bűncselekményt nem követtem el, sőt azt is tudtam, hogy egyáltalán bűncselekmény sem valósult meg, amit más követett volna el, az ügyészség és a rendőrség mindvégig büntetőjogi szankciókkal fenyegetett. A tények kiderítéséhez a FIDESZ kormány hatóságainak több mint öt évre volt szüksége.

Becsületem, jó hírnevem megvédése, ártatlanságom bebizonyítása érdekében fordultam az Európai Emberi Jogi Bírósághoz vagyoni és nem vagyoni kártérítés megítélését kérve, ezzel is példát mutatva a hasonló helyzetben lévő sorstársaimnak.