Jöjj el Batman!

0
485

Avagy milyen lehet Gotham City?

Az unokám nagy Batman rajongó. Megkérdezte, hogy szerintem milyen város lehet Gotham City, ahol a hőse él a történet szerint. A wikipédiából tudtam neki idézni neki olyanokat: ?Gotham City egy kitalált város a DC Comics univerzumban.  A város üzleti negyedekből, kikötőkből és lepukkant ipartelepekből áll. A város atmoszférája baljós, ahol sosincs nyugalom.?

Unokámnak ez kevés volt és kérte, hogy meséljek többet, milyen lehet Gotham City, a bűn városa, ahol Batman-nek kell rendet tartania. Milyenek lehetnek ott a város vezetői, a város lakói, milyen ott az élet stb. Ekkor én mesélni kezdtem, hogyan képzelem el ezt a kitalált várost Gotham Cityt.

Gotham City élén egy buta és egy hihetetlen korrupt polgármester áll, aki egyébként az üzleti életben nem tudna megélni. Azért, hogy Gotham City közösségének pénzéből ki tudjon hasítani magának egy szeletet, olyan szolgáltatásokat rendel meg, amelyek erősen túlárazottak és ezeknek a 20%-át zsebbe visszakéri. Természetesen Gotham City hivatalvezetőjének társnak kell ehhez lenni, de ő beéri kevesebbel is. Ezért, hogy ő a jólétét fenntartsa, nyíltan felvállalva dörgölődzik Gotham City vállalkozóihoz, elvárja, sőt kiköveteli, hogy neki és családjának még a nyaralását is fedezzék, akár a DC Comics univerzumban vagy az univerzumon kívül (külföldön más univerzumokban). Természetesen azok a vállalkozók, akik előnyben részesítik Gotham City hivatalvezetőjét, azt tehetnek, amit akarnak, még ha Gotham City lakosainak nyugalmát és érdekeit sértik is, és az is természetes, hogy családtagjaik Gotham City intézményeinek akarnak a vezetői lenni, és akkor is megkapják erre a lehetőséget, ha erre alkalmatlanok.

Gotham City egészét átszeli a korrupció. Gotham City volt és jelenlegi vezetői marakodnak a koncon és nem érdekli őket, ha Gotham City jelenét és jövőjét is veszélyeztetik ezzel. Gotham City vezetőségének tagjai is mind emberi roncsok, akik attól lettek naggyá, hogy az univerzum vezetői ilyen magas posztra emelték őket. Nem érdekli őket semmi más, csak a haszonszerzés és a rokonaik, barátaik helyzetbe hozása. Itt kaphat a kidobott szerető is lakást, a képviselők rokonai áron alul vásárolhatnak ingatlant, de ha a beszéd és jellemhibás képviselők / politikai vezetők vállalkozásai kudarcba fulladnak, akkor valamelyik Gotham City cégnél vagy az általa támogatott szervezetnél jól fizető állást kaphatnak.

Arra figyelnek Gotham City vezetői, hogy feleségeik, testvéreik Gotham City különböző intézményeinek jól fizető vezetői legyenek, az emberi és szakmai alkalmasság már rég nem is számít. A vezetők olyan érinthetetlenek, hogy az sem érdekes, ha nyíltan követnek el törvénytelenséget, mint pl.: kábítószert árulnak, vagy bármi más ocsmányságot tesznek. Minden buli csak az ő engedélyükkel, tudtukkal valósulhat meg, mert az nem fordulhat elő, hogy az ő hasznukat bárki veszélyeztesse.

Természetesen a fent leírtakhoz szükség van a Gotham City hivatalában dolgozók segítségére. Nem is kell sok, csak néhány jellemhibás, más univerzumból idehozott ember, aki szolgamódon kiszolgálja Gotham City vezetőit. Természetesen ők is lopnak, mint a szarka, amiről gazdáik hol tudnak, hol nem. Ennek ellenére időnként ugyanazon feladat ellátásáért Gotham City, illetve annak cégeitől különböző címszó alatt akár két fizetést is kapnak.

A jellemtorzult, bűnöző emberek sokasága azonban nem tűnik fel a DC Comics univerzum vezetőinek sem, hiszen azok meg a nagy központi univerzum pénzét lopják el. Néha ez problémát okoz, mert még el sem készült a beruházás, de már mindenki látja, hogy semmit sem ér, igazából a közönyössé vált Gotham Cityben lakókat már nem érdekli.

Apropó Gotham City lakói!

Folyamatosan elhiszik az univerzum vezetőinek ámításait és azt, hogy Gotham City vezetői az ő érdekükben dolgoznak. Elbutításuk, csendben tartásuk érdekében Gotham City vezetői folyamatos fesztiválokat szerveznek, ahol esetenként még ők is szereplőként lépnek elő, természetesen ebből is jelentős hasznot húznak. Akik ez ellen szólni mernek, azokat megfélemlítik, munkájukat elveszik, mindenféleképpen igyekeznek lehetetlenné tenni őket, akár rokonaikon keresztül is.

Szóval, mocskos, bűnös város ez a Gotham City, még szerencse, hogy csak a képzeletben létezik!

Amikor elmeséltem unokámnak, hogyan képzelem ezt a várost, a mese végén ő csak ennyit kérdezett: az emberek miért nem lázadnak fel, vagy miért nem hívják Batmant?

Na, ez egy jó kérdés!