Botrányok Szabó Zsolt körül?

Avagy EU-s pénzlenyúlás bevált sablon alapján?

Szabó Zsolt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára körül szinte folyamatosak a politikai botrányok.

Országgyűlési képviselővé választásakor róla is kiderült, hogy olyan kamu ?amerikai diplomája? van, melyet még Afrikában sem ismernek el. A helyi “tüskében” ez a végzettsége már nem is szerepel. Mint ha nem is lett volna, de az internet nem felejt. Én sem! http://www.mohaonline.hu/eszme/visszaeles_politikus_diploma

Az abban az időben még ellenzékinek számító vs.hu Szabó Zsolt még polgármester korában megvalósított fejlesztéseiben talált, feltételezhető szabálytalanságokról írt.
http://vs.hu/kozelet/osszes/szabalytalan-fejlesztes-utan-lett-fejlesztesi-allamtitkar-szabo-zsolt-1219

Szabó Zsolt nevéhez fűződik az uniós pénzszórás egyik magyarországi ikonja is, konkrétan az a csúfság, amelyet Hatvani Kerékpárút és Kalandpark néven ismer az ország közvéleménye.
https://atlatszo.hu/2016/09/05/unios-penzszoras-hatvanban-bizarr-objektum-es-gazos-kerekparut-tobb-mint-egymilliardert/

A politikában sem egy béketeremtő típus, hiszen az egyébként hierarchikus rendben felépített és szinte katonás rendben működtetett fideszben a kirobbant helyi balhék egyik legnagyobbika is az ő nevéhez fűződik.
http://sztarklikk.hu/kozelet/szabo-zsolt-allamtitkar-visszafoglalta-a-hatvani-fideszt/288341

Nézzük most Szabó Zsolt legújabb balhéját, amely valójában nem is olyan újkeletű történet, csupán az izsáki ügy kapcsán került újra előtérbe.
Az izsáki polgármester botránya rávilágít azokra a furcsa beruházásokra, melyek során EU-s pénzt használnak fel politikusok, vagy hozzájuk közel álló személyek, (rokonok) magánjellegű céljaik megvalósítására.

Nézzük a konkrétumokat!

Mivel Szabó Zsolt előszeretettel jelent fel bárkit és kér sajtó helyreigazítást, ezért nagyon-nagyon ügyelek a részletekre és minden állításomat konkrét bizonyítékokkal támasztom alá, melyek tulajdonban vannak, és sorszámozva mellékletként jelzek, melyek olvashatóak a többi linkhez hasonlóan. Ehhez nem kellett más, csak néhányszor ellátogatni egy nógrádi kis faluba Szuhára. A nyilvános dokumentumok összerendezése és néhány szuhai lakossal történt beszélgetés alapján számomra egyértelműen kirajzolódott a történet.

Kísértetiesen hasonlít az izsáki polgármester botránya ahhoz a szuhai beruházáshoz, amelyről a hvg.hu már 2015. augusztusában is beszámolt. (http://hvg.hu/gazdasag/201533_szabo_zsolt_allamtitkar_es_a_botranyos_hatv)

A Tasty Trade Kft. és a Meggyes Völgy Kft. tulajdonán jelentős pályázati támogatásból vendégházat épített Szuha (Nógrád megye) községben.
1. sz. melléklet: tulajdoni lap másolat (szuhai 281/2. hrsz. alatti ingatlan, tulajdonos 1/1 arányban a Meggyes Völgy Kft.)
2. sz. melléklet: térképmásolat

Megjegyzés: Szabó Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő a fenti ingatlanok szomszédságában tulajdonjogot szerzett a szuhai 0112/6, 0108/6, 072/1 hrsz. ingatlanokon.

A Tasty Trade Kft. és a Meggyes Völgy Kft. tulajdonosa az Alba Foto Design Kft., mely cégnek az ügyvezetője és tulajdonosa Stolczenberger Róbert ? aki Szabó Zsolt feleségének unokatestvére (közeli hozzátartozója).

Stolczenberger neve valamennyi Szabó Zsolt államtitkár és országgyűlési képviselő személyével kapcsolatba hozható beruházás, fejlesztés és állami támogatás ügyében kapcsolódó cégnél felmerül.

Nevezett a tulajdonosa továbbá annak az Azimut Consulting Kft-nek, mely tulajdonolja a hatvani Konzervgyárat és a fent említett cégek részére székhelyet biztosít.
3. sz. melléklet: Tasty Trade Kft. cégkivonat
4. sz. melléklet: Meggyes Völgy Kft. cégkivonat
5. sz. melléklet: Azimut Consulting Kft. cégkivonat
6. sz. melléklet: Alba Foto Design Kft. cégkivonat

Nyilvánosan elérhetőek a Meggyes Völgy Kft. és a Tasty Trade Kft. közzé tett mérlegbeszámolói, melyek azt mutatják, hogy a pályázat benyújtásának időpontjában a társaságok szinte alig végeztek gazdasági tevékenységet, nem bírtak stabil gazdálkodással, ennek ellenére jelentős összeget nyertek az elbírálás során.
7. sz. melléklet: Tasty Trade Kft. 2014. évi mérlegbeszámolója
8. sz. melléklet: Tasty Trade Kft. 2015. évi mérlegbeszámolója
9. sz. melléklet: Meggyes Völgy Kft. 2014. évi mérlegbeszámolója
10. sz. melléklet: Meggyes Völgy Kft. 2015. évi mérlegbeszámolója

Rendelkezésre áll továbbá a társaságok (Tasty Trade Kft. és Meggyes Völgy Kft.) által a Darányi Ignác terv keretében elnyert pályázati támogatás összegét igazoló, az ingatlan kerítésén elhelyezett tábláról készített fényképfelvétel.
E szerint a Tasty Trade Kft. 31 748 618 Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A beruházás kivitelezője a Bástya Millenium Kft. volt, az a cég, amely az elhíresült hatvani Szárazmalom projekt fővállalkozója is volt. Hatvan polgármestere szerint a városnak majd 200 millió forintos kárt okozott a cég azáltal, hogy az építkezés nem valósult meg.

A város visszafizette a majdnem 200 millió forintos összeget. E tárgyban peres eljárás van folyamatban, mint Hatvan Város Önkormányzata felperes, a Bástya Millenium Kft. alperes ellen. A per jelenleg is tart.

Véleményem szerint, amikor Horváth Richárd, a város jelenlegi polgármestere azt emlegette, hogy ?láthatatlan kezek tevékenykednek a város ellen?, azt sejteti, hogy a munka félbehagyásához Szabó Zsoltnak is köze lehetett.

Megítélésem szerint nem valósult meg a pályázat céljaként megjelölt ÚJ FALUSI SZÁLLÁSHELY SZUHÁN elnevezésű projekt.

 

Az ingatlan ugyan elkészült, de az nem a célnak megfelelően hasznosul, mert információim alapján ezt csak Szabó Zsolt és szűk köre használhatja, egyébként nem tartózkodik ott senki a helyiek szerint. Tartott már Szuhán kihelyezett ülést a hatvani város városvezetés (akkor még többségi) fideszes frakciója is Szabó Zsolt vezetésével, de a jelek szerint a nagyközönség számára a szálláshely nem elérhető. Hasonlónak tűnik a hatvani Cukorgyári-tó projektben megvalósított beruházáshoz, ahol még fegyveres őrök is védik az érdeklődőktől a szöges dróttal körülzárt területet.

Nem tudtunk meggyőződni arról, hogy milyen munkahelyteremtő beruházások kapcsolódtak(?) a beruházáshoz, mert a közadat-igénylésre nem kaptunk választ (erről majd később).

Ma már semmiféle tábla nem jelzi az épület funkcióját, az utcában található többi ingatlanhoz hasonlóan magántulajdonnak tűnik. Hosszas keresgélés után is csak egy internetes portálon találtunk rá, mint nemrég feltett falusi vendéglátóhely ? bár ez nagyon ?alibi szagúnak? tűnik.

Kapcsolatba kívántunk lépni 2015.10.12-én és 24-én a Tasty Trade Kft. cégkivonatában akkor még feltüntetett e-mail cím útján a megjelölt kapcsolattartóval: stocirobi@gmail.com, amely Stolczenberger Róbertet jelöli, aki a céget tulajdonló Alba Foto Design Kft. tulajdonosa és ügyvezetője.

12. sz. melléklet: Tasty Trade Kft. cégkivonat 2015. 08. 25. állapot szerint.
Érdeklődésünkre azt a választ adta Stolczenberger Róbert, hogy nem tud segíteni, mert nem vezet semmilyen szálláshelyet. Időközben az értesítési cím megváltozott.

13. sz. melléklet: a Stolczenberger Róbert által írt válasz e-mail
2016. február 25. napján közadat kérelemmel fordultunk a beruházással kapcsolatban a Miniszterelnökség Közigazgatási Államtitkárához közérdekű adatok igénylése céljából.

14. sz. melléklet: közadat kérelemre adott államtitkári válasz 2016. március 11. napján

Ezen válasz szerint a pályázat az Európai Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési Alapból a Turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez a LEADER helyi akciócsoportok útján került meghirdetésre és az a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatala határozatával valósult meg.

Megjegyezzük, hogy ugyanezen tárgyban és tartalommal közadat kérelmet nyújtottunk be a Földművelésügyi Minisztériumba is, melyre a válasz 2016. március 1-jén az volt, hogy a Miniszterelnökség az illetékes.
15. sz. melléklet: Földművelésügyi Minisztérium által adott válasz
A két hatóság egymásra mutogat, érdemi választ nem adtak. A kör bezárult.
Ha összegeznem kellene ezt az esetet, akkor azt a következőképpen tenném:

–    Szerintem párhuzamot lehet vonni az Öko-Plan Egyesület Cukorgyári-tó beruházása és ezen eset között (http://index.hu/belfold/2016/10/27/186_milliot_huztak_be_egy_lathatatlan_fejlesztesre_a_fejlesztesi_allamtitkar_ismerosei/ és https://atlatszo.hu/2016/11/14/tanyat-es-szantot-vasarolt-az-allamtitkar-az-unios-penzbol-fejlesztett-korbekeritett-maganto-mellett/)

–    Sokak szerint a beruházások mögött Szabó Zsolt államtitkár áll és feleségének rokona, Stolczenberger Róbert tulajdonába vándorolnak az EU támogatások, melyek magánvagyont gyarapítanak, hiszen a jelek szerint közérdeket nem szolgálnak.
–    A résztvevő személyek szinte azonosak az Öko-Plan (Cukorgyári-tó) esetében szereplőkkel.

Mindkét esetben létrejött egy-egy EU-s beruházás, melyek Szabó Zsolt feleségének unokatestvére tulajdonában lévő cégekhez kötődnek. A fejlesztések mellett Szabó Zsolt mindkét esetben földet/tanyát vásárolt.

Lehet, hogy csak véletlen, de Szabó Zsolt szuhai kötődésére utal még az az információ is, hogy az elmúlt években már nem Gyöngyös környékén vadászik. Ott is megvolt azért a szokásosnak nevezhető Szabó körüli botrány, hiszen a hírek szerint az Egri Városi Bíróság 2007. február 21. napján a számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetése miatt bűnösnek mondta ki Szabó Zsoltot, a Vadásztársaság szabálytalan gazdálkodása, könyvelése miatt. Több alkalommal próbáltam nála ezzel kapcsolatban tájékozódni, de ez csak arra volt elég számára, hogy egy baráti újságban magyarázkodott az esettel kapcsolatban, cáfolat nem érkezett a kérdésekre.

Azt a hírt, hogy az utóbbi időben Szuhán és környékén vadászik (Nógrád megyében), megerősíteni látszik, hogy 2015. szeptemberében állítólag egy vaddisznó vadászat után hazafelé tartva érte baleset Pásztó környékén.

http://index.hu/belfold/2015/09/15/karambolozott_szabo_zsolt_allamtitkar/

A következtetéseket mindenki vonja le: megítélése szerint van-e kivetnivaló a történtekben, vagy tekintsük az egészet egy városi legendának.

Ebben a videóban láthatja rövid összegzésünket arról, hogy mit lehet tudni erről az EU-s projektről.