Szóltam előre

0
2386

Mint bizonyára tudják, már régen foglalkozom a hatvani állati tetemek körüli, botrányos intézkedésekkel.

Többször is szóvátettem, büntetőfeljelentés is született, de a fellelhető állapotok miatt a mai napon ismét feljelentést kellett tennem.

A régi, úgynevezett dögkúthoz vezető úton folyamatos a tetemek illegális lerakása, persze ennek elsődleges oka, hogy a hatvani városvezetés 2010 óta nem képes ezt az egyébként nem túl bonyolult problémát megoldani.

2011 májusában, miután panaszok sorát adtam be az illetékes hatóságoknak, úgy tűnt, hogy ha csak részben is, de rendeződik a helyzet.

Mára kiderült, nem oldottak meg semmit az akkori intézkedésekkel, hiszen a tetemek gyűjtése és elszállítás nem úgy működik, ahogyan annak működnie kellene.

Mára a kihelyezett konténer eltűnt, így a hatvani lakosok nem tudják hova szállítani az elhullott állatokat. Persze az önkormányzat megújult weboldalán sem található erről információ, így fordulhatott elő most is, hogy illegálisan, a földút mellett rakják le a tetemeket.

Mondanom sem kell, hogy feljelentést tettem az ügyben, hiszen elfogadhatatlan az, hogy állati tetemeket, házikedvenceket így dobják ki, csak azért mert az önkormányzat nem biztosít megfelelő lerakási lehetőséget.

A helyszínen zsákban megtalált kutyában elektronikus azonosító volt, így a gazdája vélhetően felelősségre vonható. Ugyanakkor adódik a kérdés, hova lehet tenni az elhullott állatokat?

Ismét felajánlom segítségemet a probléma megoldásában, bár 2011-ben valamiért nem éltek vele. Igaz, hogy az én javaslatom más területekről való forrás elvonást igényel, mint például a pofátlanul magas médiára szán költségek, az Fc Hatvan szinte korlátlan igényeinek kielégítése a semmiért, stb.

Az állatvédelmi telepet pedig az egyébként teljesen hasztalan EXPO költségén meg lehetne csinálni, hiszen régen kiüresedett és ezért maradt abba a rendezése, így ez is egy újabb felesleges pénzkidobás lesz, de legalább az alpolgármester kedvében tudnak járni.

Erre a feladatra pénzt kell áldozni, hiszen a mi egészségünkről, a mi környezetünkről van szó, és ezt nem lenne szabad továbbra is félvállról venni.

Akkori javaslataimat át kellene gondolnia a város vezetőinek, hiszen azaz éves költség, amit most fordítanak erre a feladatra, vélhetően elég lenne egy állatvédelmi telep létrehozása után a működtetésre.

Szükség volna arra is, hogy a gyepmester kifejezetten erre a célra kialakított szolgálati járművel végezze feladatát, hiszen a saját autó használata, véleményem szerint közegészségügyi szempontból sem felel meg.

Ez gyorsan orvosolható lenne, hiszen használtan 1-2 millió forintért megvehetnék, itt is csak a szándék hiányzik.

Elgondolkodtató, hogy 2017-ben ilyen viszonyok uralkodnak Hatvanban, de a rongyrázás az nagyon megy nekik.

Ez van, amikor nincs környezetvédelmi tanácsnok a városban!

Megnyugtatásként közlöm, hogy a rendőrségi helyszínelés után a tetemek elszállításra kerültek.