Új adót vetne ki a kutyákra a kormány!

0
617

Semjén Zsolt miniszterelnök – helyettes és Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke által jegyzett törvénymódosító javaslat többek közt új adóval sújtaná a kutyatartókat.

A Kormány nevében az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat más is tartalmaz. Részletek a cikkben!
2017. április 26-án késő délután került benyújtásra a 2016 év elejei Állatvédelmi tüntetés óta ígért (a problémákról ITT, a tüntetésről ITT és ITT is írtunk), illetve egyeztetés alatt lévő Állatvédelmi törvény módosítás. A benyújtó: Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, az előadója Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter. A törvényjavaslat címe: Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról, amelyet részleteiben ITT olvashat el mindenki.

A törvénymódosító 13. oldalán a Valamint a 12. § – módosítónál a Hatályát veszti az Ávtv. e) 45-48/C. § a (48§ (2)- civil szervezetek perindítási jogát érinti és nem teljesen egyértelmű miért veszti az új törvény életbelépésével ez hatályát? Példának esetén, ha egy vadász kilövi a kutyát szabálytalanul, akkor civil szervezet nem indíthat pert ellen?

A törvénytervezet 6. oldalán az ebrendészeti feladatok költségtérítésének módosításai láthatóak, amelynek pontjai így fogalmaznak:
“(2) Az ebtartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat az adott év első napjáig négy hónapos kort betöltött eb után az eb tulajdonosától évente ebrendészeti hozzájárulást szedhet be.”
(4) Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértékét a tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat
a) az eb tartási céljának,
b) az eb tartásának állatjóléti és ebrendészeti jellemzőinek (tartási hely típusa, mérete, tartott ebek száma),
c) az ebtartó szociális helyzetének figyelembe vételével állapítja meg, azonban az ebrendészeti hozzájárulás ebenként nem haladhatja meg a hatezer, veszélyes eb esetében a húszezer forintot”

Azaz az új törvény hatálybalépésével hatezer és vagy húszezer forint adót, azaz “ebrendészeti hozzájárulást” vethet ki kutyánként a tartási hely szerint illetékes önkormányzat.

A törvényjavaslatot benyújtó Semjén Zsolt figyelt rá, hogy kivétel legyen “Országos Magyar Vadászkamara által kiállított vadászkutya alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező,” kutyák. Bár nem teljesen egyértelmű, hogy a kedvtelési vadászathoz tartott állatok miért részesülnek előnyben az egyéb kedvtelési sportokhoz tartott állatokkal, mint például szánhúzás stb. stb. Továbbá természetesen a mentő és segítő kutyák, a rend és honvédelmi szervek kötelékében szolgáló ebek, a “veszélyes” kutyafajták kivételével minden ivartalanított kutya. Kivételek még az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában tartott, valamint az állatmenhely, ebrendészeti telep vagy állatvédelmi szervezet által örökbeadott ebek.

Az adót fizető tenyésztők és a szaporítók közt e tekintetben nem tesz különbséget a törvénytervezet pl. Adó, azaz “ebrendészeti hozzájárulás” nem kell fizetnie a magyarfajtaként regisztrált állatoknak, mindegy azt szaporító tartja-e chip, papírok, oltások, törzskönyv és adó megfizetése nélkül, vagy tenyésztő, aki ezeket mind befizeti az többek közt az államkasszába.

Törvénytervezet

Forrás: allatportal.hu