Talán nem engem kellene figyeltetni?

Mint sokan olvasták ? közel 7000-nél jár a megtekintések száma ? a napokban írtam egy cikket ?Úgy gondolják, ezt is lehet?? címmel, amit ma már több internetes média is átvett.

Ebben sérelmeztem, hogy a hatvani strand pénztárában kitették a fényképemet azzal a megjegyzéssel, hogy ha megjelenek, akkor engem figyeltetni kell, a vezetőt pedig értesíteni szükséges. Természetesen megtettem a szükséges feljelentést és az ügy halad a maga útján.

Most azonban nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogy ezt ? a rám fordított ? energiát talán másra kellene fordítani, konkrétan a hőmérőre, illetve az interneten megjelent, a strand működését is meghatározó információkra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya 2017. június 21-én, a hőséghullámok veszélyeivel és a szükséges megelőző intézkedésekkel kapcsolatban felhívást (tájékoztató anyagot) tett közzé honlapján (http://www.ommf.gov.hu), a ?HÍREK? menüpontban.

Amennyiben figyelmesen olvassák és nyomon követik az oldalt, arról is értesülhettek volna, hogy:

?Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1.(kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig III. fokú hőségriasztást (hőségriadó) adott ki az ország egész területére vonatkozóan.?

Igen, III. fokút, a legmagasabbat! Ilyenkor -ismereteim szerint- a strandoknak is meghosszabbított nyitva tartással kell működniük, amit nemrég egy testületi ülésen Havassy Kálmán is külön kiemelt.  Igaz, ő azt nem mondta, hogy ez csak a legmagasabbnál kötelező előírás, a III. fokúnál, azt ígérte, hogy amennyiben hőségriadó lesz ? ezt úgy lehet értelmezni, hogy akár I. vagy II fokú is -, akkor a strand 20:00 óráig tart nyitva.

Természetesen nem így lett és annak ellenére, hogy nem volt hőségriadó, de a napokban többször előfordult, hogy 18:45-kor 30-32 fokot is mérhettünk, simán kiküldték az embereket. Miután a hosszabbított üzemelés csak a III. fokú hőségriadónál kötelező, ennek megfelelően ezt az eljárást nem is kérhetjük számon, csak háboroghatunk, hogy a strand működését szabályozó önkormányzati rendelet erre nem tér ki, az üzemeltetésért felelős vezető pedig nem tartja be a szavát.

Most azonban kihirdették a legmagasabb fokú hőségriadót, ennek ellenére a strand facebook oldalán azt látjuk, hogy ma is 19:00 óráig lesz látogatható.

Erre mit is lehet mondani? Én már szavakat nem találok és ezzel a témával nem is igazán akarok foglalkozni addig, amíg a hivatalos vizsgálat le nem zárul és nem kapok magyarázatot arra, hogy az én figyeltetésem ?egyszemélyes akció? volt vagy Hatvan város polgármesterének tudtával és engedélyével történt.

Talán a végére egy jó tanács: semmi bajom azzal, ha a strandon dolgozók valakinek az utasítására megfigyelés alatt tartanak, de javaslom ne engem figyeljenek, hanem az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár közleményét!

Mert nem csak akkor van  legmagasabb fokozatú riasztás amikor én megjelenek!