Mire megy a pénz?

0
442

Avagy valójában kinek az érdeke, hogy a könyvtár ne költözzön vissza a Kossuth térre?

2015 végén a Városi Könyvtárat kiköltöztették a volt cukorgyári területre, mondván felújítják és kibővítik a Kossuth téri épületet.

Füstbe ment terv!

Gyorsan kiderült, hogy a könyvtár épülete is a “pancserpuccs” áldozatává válik, hiszen 2016 elején már tudni lehetett, hogy nem lesz ebből semmi.

Ekkor jött egy nagyvonalú ígéret, 2016 év végére vissza fog költözni a könyvtár a Kossuth térre. Ennek érdekében elkülönítettek 100 millió forintot, amiből meg kellett volna valósítani a könyvtár felújítását, és visszaköltöztetését.

Ez már a második füstbe ment terv volt!

De kinek is állhat érdekében, hogy a könyvtár a volt cukorgyári területen működjön továbbra is?

Közadat kérelemmel fordultam a cukorgyári területek bérbeadójához, (Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar
Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Közhasznú Kft.) amiből érdekes adatok derültek ki.

Az, hogy nincs egységesen megállapított négyzetméterenkénti ára a bérbeadásnak nem meglepő, annál inkább érdekes az, hogy kinek és milyen áron adnak bérbe ingatlan részt a volt cukorgyári területen.

Azért, hogy érzékeltessem az óriási különbséget…

A Cukorgyári Emlékházat az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény bérli 8.-ft/hó négyzetméter áron. Mielőtt valaki félreértené, nem az összeget keveslem, nagyon helyes az, hogy jelképes összegért adják bérbe.

Csakhogy ezzel szemben a Városi Könyvtárnak már négyzetméterenként 810.-Ft-ot kell fizetnie havonta. Ez az összeg a város költségvetéséből kerül kifizetésre, a város cégének.

Ezzel szemben a Polgármester vezette városvédő egyesület már csak négyzetméterenként 606.-ft-ot fizet.

Még érdekesebb, hogy két egyesület is bérel a cukorgyári területen ingatlant, a különbség csak annyi, hogy míg az egyikben országos és világversenyen kiválóan szereplő versenyzők vannak, a másik épp most esett ki az NB III-ból, tehát sikeresnek igazán nem mondható.

Az Fc Hatvan 320.-Ft-ot, a TDK Spirit már 400.-Ft-ot kénytelen fizetni négyzetméterenként, ugyan abban az épületben. Nem fordítva kellene lennie? Nem a sikeres egyesületet kellene jobban támogatni?

Felháborítónak tartom, hogy a város cége ilyen különbséget tesz két egyesület között, de azt is, hogy a Városi Könyvtáron nyerészkednek, miközben az saját épülettel rendelkezik, csak nem akarják rendbe hozni. Miért nem?

Csak nem azért, mert így évi több mint hat millió forintot tudnak a Beruházó Kft.-be tolni?