Amit el lehet cseszni, azt el is cseszik

0
701

A hatvani beruházások sorából most az úgynevezett Öveges programról írok pár gondolatot.

De miről is szólt ez valójában?

Az Új Széchenyi terv keretein belül kiírt

?A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban (Öveges Program)? melynek kedvezményezettje Hatvan Város Önkormányzata (3000 Hatvan, Kossuth tér 2.) volt.

A TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0019 számú, 320.000.000.- Ft-os, 100%-os támogatottságú fejlesztés, melynek célja az oktatási intézményben a korszerű és magas szintű természettudományos szemléltetés hálózatos rendszerének, a fizika/kémia/biológia szaktantárgyak oktatását segítő korszerű laboratórium kialakítására, valamint a speciális szaktudást igénylő szakemberek képzésére nyílt lehetőség a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskolában.

A program megvalósítása során elkövetett szabálytalanságok miatt, Hatvan Város Önkormányzatának több mint 40 milliós visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg, ami meghaladja a támogatási összeg 10 százalékát. És az “alkotmányos költségekről” még nem is szóltunk.

2010 óta megszokhattuk már, hogy amit a fidesz tervez, vagy nem valósul meg, vagy több projektnél szabálytalanságokat tárnak fel, még a fideszes hatóságok is.

Így volt ez az Öveges Programnál is, bár a szabálytalanságot a fideszes vezetés próbálja másra hárítani, persze sikertelenül, hiszen most az adófizetők pénzéből kénytelenek visszafizetni az elnyert támogatás egy részét, a felelőtlenül döntő fideszesek hibái miatt.

Az is természetesnek mondható, hogy a képviselők és a Polgármester csak maszatol az ügyben, vagy nem akarják, vagy nem merik kimondani a felelősök, vagy felelős nevét. Úgy tűnik, hogy ezt az óriási károkozást is próbálják elsumákolni, hiszen senki nem kezdeményezte a képviselők közül azt, hogy alakuljon meg egy bizottság, amely az ilyen, és ehhez hasonló ügyeket kivizsgálja, és az egyértelmű szabálytalanságok miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Nem értem mitől, vagy kitől félnek?

Talán elfelejtették, hogy ez a szabálytalanság még Szabó polgármestersége idején történt?

Esetleg azért nem mernek vizsgálódni, mert ők is benne voltak?

Nem elég, hogy a “pancserpuccs” óta Hatvan büntetésben van, még mindig védeni próbálják Szabót? Az sincs rendben, hogy nem érkezik pályázati pénz, de az végkép elfogadhatatlan, hogy az előző polgármester és bandája miatt kelljen 40 milliót kifizetni az adófizetők pénzéből.

Vagy minden képviselőnek elég, ha havonta utalják a tiszteletdíjat, és a többi nem számít?

Azért, hogy egyértelmű legyen mi is történt ebben az ügyben, közadat kérelemmel fordultam a jegyzőhöz, de közben a jogászaim dolgoznak a büntetőfeljelentésen is, hiszen az nem lehet, hogy a több mint 40 millió forintos károkozásnak ne legyen felelőse.