A jog határain túl

Nagy baj az, ha egy település jegyzője politikai akaratot fogalmaz meg, még akkor is, ha minden áron ki akarja szolgálni az éppen regnáló hatalmat.

Így történt ez korábban Hatvanban is, de ez alkalommal a kiskörei SZMSZ-ről írok pár gondolatot.

Mivel többen, és többször próbáltak meg a kiskörei jegyzőtől nyílt testületi ülésen készült hangfelvételt kikérni, – amit természetesen jogi csűrcsavarokkal magyarázva többször is megtagadott – úgy döntött a képviselő testület, hogy a jövőben még lehetősége se legyen senkinek arra, hogy ezt megtegye.

Az 11/ 2017-es SZMSZ 23. § 2. bekezdése szerint a testületi ülésen készült hangfelvételt, a jegyzőkönyv elkészülte után törlik.

Azt értem, hogy a botrányos kinyilatkoztatások, és megnyilvánulások miatt a Fideszes többségnek kínos, ha nagy nyilvánosság számára közzéteszi valaki a testületi üléseken elhangzottakat, de ez csak egy politikai akarat végrehajtására tett gyenge próbálkozás.

A polgármester és a Fideszes többség botrányos megszólalásai miatt érthető, hogy a jegyző hű pártkatonaként mindent megpróbál annak érdekében, hogy főnökét védje.

A probléma az, hogy ennek érdekében, még a jog határain túlra is képes elmenni, miközben pontosan neki kellett volna figyelmeztetnie a polgármestert, hogy ez törvénytelen.

Persze ha a jegyző szakértelme hiányzik, akkor nincs mit csodálkozni ezen, a hatalom megtartása érdekében, kiszolgálja a Fideszes polgármestert és társait.

Természetesen a kiskörei lakosokat is segítve, törvényességi panasszal éltem az SZMSZ idézett pontja miatt, és ennek helyt adva, felszólították a kiskörei jegyzőt és polgármestert, hogy a törvénytelen állapotot szüntessék meg.

Így hamarosan, vélhetően a következő testületi ülésen, ki kell vegyék ezt a pontot az SZMSZ-ből.

Most már papírjuk is van arról, hogy a hanganyagot ez idáig törvénytelenül tartották vissza, és a jövőben ki kell adniuk, ha valaki kéri.

Csak bátran!