Lebontaná a független igazságszolgáltatást a Fidesz

Többféle tervezet is fekszik Orbán Viktor asztalán arról, a kormánypárt mit kezdjen az igazságszolgáltatással.

A Fidesz különbíróságokat hozna létre, amelyek hatásköröket vonnának el a jelenlegi bírósági rendszerből. Ezt az ötletet ismerhettük közigazgatási bíróságként korábban, amelyet végül nem sikerült a Fidesznek keresztülnyomnia.

Ezek a bíróságok döntenének az állami szervek, az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság, a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről, a közérdekű adatok kiadásáról szóló perekben, vagy épp a választási ügyekben.

Az Országos Bírósági Hivatalt megszüntetnék, a bíróságok szervezeti igazgatását, az Igazságügyi minisztérium alá rendelnék. Minden olyan bírót nyugdíjba küldjenek, aki már 1990 előtt ítélkezett, ezzel a bírósági kar körülbelül 20 százalékát nyugdíjaznák.

Megszűnne a Kúria is amely beolvadna az Alkotmánybíróságba.

Persze a fentiek többsége egyelőre még csupán terv, de a HVG szerint a közigazgatási bíróságok létrehozását, már kész tényként kezelik a bírói karban. A Fidesz egyébként már az előző ciklus vége felé is többször megpróbált belenyúlni az igazságszolgáltatás működésébe, de akkor kétharmad híján ez nem sikerült neki.