Nem megoldás a déli elkerülő út?

A legutóbbi testületi ülésen több kérdést tettem fel Horváth Richárdnak. Többek között szóba került, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint, amikor a választások előtt találkozott a miniszterelnökkel, beszéltek a hatvani közlekedési problémákról is.

Mindenképpen elismerésre méltó, hogy szóba merte hozni, hiszen ezt a katasztrófát vagy káoszt, amiben élünk, alapvetően Szabó Zsolt és ő, mint az akkori beruházásokért felelős alpolgármester okozta azzal, hogy az esetenként kevésnek bizonyuló kétszer kétsávos 30-as főutat kétszer egysávosra szűkítették.

Azóta is tartanak a különböző „barkács-megoldásokkal” történő kísérletek ennek enyhítésére, de eddig csupán arra tellett, hogy az Adidas boltnál lévő lámpát villogóra állították. A volt Pipacsnál talán egyszerűbb a kikanyarodás, viszont legalább duplájára nőtt a várakozási idő, a gyalogos átkelő áthelyezésének pedig még híre – hamva sincs.

Azt gondolom, hogy minden épeszű ember belátja, hogy itt radikális megoldás vagy megoldások kellenek. Nem kérdés, hogy a legfontosabb a 2010. előtt tervezett déli elkerülő út lenne, mely összekötné a turai, a boldogi és a jászberényi utat. Ez Horváth Richárd szerint viszont nem megoldás.

Igen, jól olvassák: szerinte ez nem megoldás!

Egy olyan elkerülő út, mely lehetővé tenné, hogy az egyébként Hatvanon csak áthaladó teher- és személyforgalom a belváros érintése nélkül a fenti három fő irányban – úgymint Tura, Boldog, Jászerény –  megkerülhesse a várost, nem megoldás… Persze ez automatikusan azt is jelenthetné, hogy azt a tehergépjármű-forgalmat, amelynek semmi keresnivalója a városban, nincs konkrét célja, kitilthassuk.

Véleményem szerint tiltásra sem lenne szükség, hiszen minden épeszű – hangsúlyozom: épeszű! – autós maga választaná az elkerülőt, hiszen gyorsabb és kényelmesebb is lenne.

Ez megoldaná azt a problémát is, amit az okozott, hogy a Fidesz fizetőssé tette a korábban ingyenes autópálya használatot a 31-es és 21-es út között, így a Jászberény irányából érkező forgalom is ránk zúdul. Ezen túl még annyi mindenre lenne ez megoldás – például ha valaki Tura felől jönne a városba, akkor is könnyebben eljutna a céljához, hiszen nem kellene Újhatvanon keresztül zötyögnie, növelve a forgalmi dugót stb.

Természetesen az a 2010. előtti terv is enyhítene a problémán, miszerint a Bosch előtt haladó út a Tesco körforgalmán keresztül egy megépített híddal – mely összekötné Óhatvant és Újhatvant – egyfajta belső tehermentesítő útként szolgálhatna, és egyébként akár a Hegyalja utat, akár egy másik utat kialakítva becsatlakozna Hatvan szélén Hort irányában a 30-as főútba. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ezt csak egy belső tehermentesítő útként lehetne alkalmazni, hiszen ha a teljes forgalom ide terelődne, az itt élő lakosokat lehetetlenítené el.

Hallottunk még a polgármestertől egy zavaros elképzelést, miszerint a Zagyva híddal párhuzamosan kötné össze a két városrészt, de azt, hogy honnan indulna és hová érkezne, azt meghatározni nem tudta. Csupán egyben volt biztos, abban, hogy a déli elkerülő út véleménye szerint nem megoldás, mert alapvetően a városi belső közlekedés okozza a dugókat.

Tagadhatatlan, hogy van ebben is részigazság, hiszen reggel iskolakezdés előtt vagy kora délután, a munkaidő végén jelentősen megnövekszik a városon belüli forgalom.  Ez tény. Na, de mi okozza a dugót pénteken délelőtt 11:00 órakor, vagy vasárnap 17:00 órakor? Egy esetleges karambolról az M3-on még nem is beszéltünk.

Az egészben az a szomorú, hogy bár minden épeszű ember belátja, hogy minőségi változást ebben a forgalmi dugókkal teletűzdelt zűrzavaros közlekedésben csak a déli elkerülő út megépítése hozhat, a polgármester szerint ez nem így van és a jelek szerint ezért ilyen jellegű megoldást nem is fog kezdeményezni. Vélhetőleg maradni fognak a többmilliós tanulmányok, melynek eredményeként csak a lámpák ki- és bekapcsolását érezhetjük és a szájhősködések, miszerint mindenképpen megoldást keres erre a problémára (is).

Azt a kérdést már fel sem teszem, hogy Önök szerint ki cseszte el ilyen durván a város közlekedését, és az a kérdés is bennem marad, hogy épeszű-e azaz ember, aki szerint a déli elkerülő út nem jelentene megoldást a városunkban kialakult közlekedési káoszra.

ui: Van még egy jó hírem is! Hamarosan jöhet a DOTTÓ, ami a Polgármester szerint szintén nem akadályozza a városban a folyamatos közlekedést…