A Hunviron is csökkenteni igyekszik a bűzhatást?

Már korábban és többször jelezte a jogi bizottság elnöke, Nádas Sándor képviselő, hogy keményen dolgoznak a Hatvanban érezhető bűzhatás megszüntetésén.

Arról viszont a lakosságot nem tájékoztatták, hogy pontosan milyen hathatós intézkedéseket vezetnek be ennek érdekében.

Többek osztották azt a véleményét, hogy a telepet be kell záratni, ám arra senki nem gondolt, ami az előterjesztést olvasva kiderül, a Hunviron is lép ebben az ügyben. Önszántukból mondanak le arról a bevételről, amit ezentúl a vízmű fog kapni, mert mint mondták, ők együttműködésre törekednek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a Hatvanban érezhető szagokat, de azon is dolgoznak, hogy a telepről lehetőleg ne jusson ki szag, ami zavarhatja a lakosságot.

Az illetékes hivatalok konkrét lépései elmaradnak, azon kívül, hogy terveket kérnek be a szaghatás csökkentésének érdekében, semmi nem történik, nem mondható ki bizonyossággal a szag forrása, erről hivatalos mérés vagy vizsgálat nem áll rendelkezésre.

A mai testületi-ülésen az alábbiak miatt módosítják a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 8/2016. (II. 26.) önkormányzati rendelet.

A Közszolgálató tájékoztatta Hatvan Város Önkormányzatát, mely szerint a Hulladékhasznosító Telep 2018. május 8-án kelt levelében értesítette a Közszolgáltatót, hogy a Hatvanban is érzékelhető szaghatások és az ezzel kapcsolatos lakossági bűzpanaszok miatt visszamenőleges hatállyal 2018. május 1-jétől 2018. október 31-ig a hulladék beszállítást beszünteti.

Tekintettel a kialakult helyzetre a Közszolgáltató a Heves Megyei Vízmű Zrt. Gyöngyösi Szennyvíztisztító Telephelyével kötött megállapodást a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására. A vállalkozó a 2018. január elsejétől alkalmazott árakhoz képest, a díjtételek mértékének változtatása tárgyában díjemelésre tett javaslatot a települési folyékony hulladékkezelés vonatkozásában, melyet az alábbiakkal indokolt:

– a hulladék szállításának távolsága jelentősen megnő,

– az üzemanyag, az útdíj és az amortizációs költségek emelkednek,

– a hulladék elhelyezési és kezelési költségek növekednek.

A díjtételek az alábbi táblázatban foglalhatók össze:

2018. június 1-től a települési folyékony hulladék szállítási, elhelyezési díjai (Ft/m³) 2.310.-Ft-ról 4.413.-Ft-ra emelkedik.

A száraz WC tisztítás, szállítás, ártalmatlanítás díja (Ft)

7.426.- 27 % 9.431.- 14.184.- 27 % 18.014.-

Azt viszont elfelejtik közölni a lakossággal, hogy tételesen mi indokolja ezt a brutális áremelést, ha már egyszer rezsicsökkentés van. Ezt nem kell megvédeni?

Vagy ez nem rezsi, csak rizsa?