Már Polt Péter sem tudja megmenteni a bukott államtitkárt?

Meglepő volt az a válasz, amit Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kapott Polt Pétertől. A fideszes ügyekben rendszerint minimum nehezen mozduló ügyészségtől szokatlanul őszinte válasz érkezett a volt államtitkár Szabó Zsolt kapcsán a sajtóban felröppent, állítólagos offshore számla-ügyben.

A Magyar Nemzet korábban nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján, azt állította, hogy Szabó Zsolt hatvani fideszes képviselőhöz köthető egy belize-i offshore cég, illetve a cég számláján 1,2 milliárd forintos vagyon. Szabó akkor persze kézzel-lábbal cáfolta, hogy bármi köze lenne World Joy Enterprise LTD. nevű belize-i céghez, és helyreigazítást is kellett közölnie nem egy lapnak a közölt információk miatt.

Pedig, Szabó Zsolték családi vállalkozása, az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a Joy World Enterprise Limited offshore céghez köthető dokumentumok egyikén szerepel, de erre a címre van bejegyezve az az egyesület is, amelyik több mint 180 millió forintos Uniós forrásból fejleszthette a hatvani Cukorgyári tavat, ami “rokona” tulajdonában van, de az a Szabóhoz köthető cég is kaphatott több mint 30 milliót, amelyik Szuhán olyan vendégházat épített a Darányi Ignác terv pályázatának köszönhetően, ahol többszöri próbálkozások után sem lehetett szállást foglalni. Pedig pont a falusi turizmus fejlesztése érdekében kellett volna a beruházásnak elkészülnie, de a helyiek szerint azt Szabó családja használja.

Polt Péter válaszából több dologra is fény derült: egy magánszemély tett feljelentést az ügyben, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig április végén elindította az eljárást, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás a gyanújával. Az nem derül ki a főügyész leveléből, hogy ki ellen indították az eljárást, de az igen, hogy az ügyészség időközben okirati bizonyítékokat is beszerzett.

Polt Péter a levélben hangsúlyozza: a gyanú egyelőre nem megalapozott, csak „egyszerű” gyanúról van szó, ami alapján közjogi méltóságot – ilyen az országgyűlési képviselő is – betöltőkkel szemben nem lehet a mentelmi jog felfüggesztését kérni, illetve kényszerintézkedést sem alkalmazhatnak vele szemben.

Ennek a hangsúlyozása erősíti meg azt a feltevést, hogy Szabó Zsolt, jelenleg is a Fidesz padsoraiban ülő, de mellőzött képviselőről van szó.

Tovább erősíti a feltételezést, hogy Szabót ugyan emiatt nem zárták ki a fideszből, de a parlament.hu oldalon található információk szerint, nemhogy kormányzati szerepet nem kapott, de még egy bizottsági helyet sem, ami azért elég furcsa.

Tovább gyengíthetik Szabót a hatvani beruházások kapcsán elindult nyomozások, hiszen ezek a fejlesztések az ő polgármestersége idején indultak el.

Talán annyiból szerencsés Hatvan helyzete, hogy tovább már kormányzati pozícióból, nem tud forrásokat elvonni Hatvantól.