Lapszemle: Kit zárt be a bűz?

A napokban ismét felerősödött a média bűz ügyben.

Korábban Horváth Richárd nagy reményeket fűzött a kihelyezett bűzcsapdákhoz, de mint később kiderült, csak oda nem raktak ki mérőeszközt, ahol bizonyítani szeretné a bűz forrását.

A Lőrinci telepre vagy nem jutott, vagy szándékosan nem tettek ki bűzcsapdát, így már a kihelyezés pillanatában tudható volt, hogy a referenciamérés nélkül teljesen értékelhetetlen lesz az egész vizsgálati eredmény.

Több internetes portál is foglalkozott már a hatvani bűzzel, most több mint egy oldalt szentelt a város nyomtatott lapja is a történetnek.

Mint írták, tíz darab bűzcsapda lett kihelyezve, és pont azaz egy darab tűnt el, amit valahol egy földúton a pernyehányó közelében helyeztek ki.

Sajnálatosnak tartom, hogy pont oda nem jutott ahova kellett volna, hiszen mint a hatóságok korábbi megállapításaiból tudható, több forrása is lehet a bűznek, így nem csak a vélt források közelében, hanem a cégek telephelyein kellett volna eszközöket kihelyezni.

Az nem elég, hogy oda raknak csapdákat ahol érzik, tehát lakóingatlanokhoz, mert abból csak az állapítható meg, hogy az elmúlt időszakban milyen összetételű volt a levegő, de arról fogalma sincs senkinek, persze nem is lehet, hogy milyen összetételű a levegő azoknál a cégeknél, amiket korábban a hatóságok megneveztek.

Horváth jól kimatekozta, így továbbra is harcolhat, amivel az a gond, hogy ez nem megoldás.

A megoldás adott, és mivel szeretnék segíteni neki, leírom, hogy véleményem szerint mit is kellett volna csinálnia már régen, és most nem a lemondására gondolok, bár úgy sem lenne rossz.

Az első és talán a legfontosabb az, hogy a hatóságok által megnevezett lehetséges bűzforrásoknál kihelyeznek olyan bűzcsapdákat, amik alkalmasak arra, amit a lakosság rég követel, hogy derüljön ki végre ki, hogy mi és ki okozza ezt a bűzt.

Gödöllőn tudják a lakók érdekeit képviselni, és meg is tudták állapítani, hogy az a mérhetetlen fekáliaszag honnan ered, és neki is láttak a probléma megoldásán.

Tudják mi okozta Gödöllőn az időszakosan előforduló bűzt? Nem, nem a Hunviron, hanem a csatornahálózat.

Hatvanban ezt vizsgálni esze ágában sincs a polgármesternek, de más sem vizsgálódhat, hiszen nem adják ki az átemelő szivattyúk működési idejének listáját, pedig sok ilyen műtárgy van a városban, például Nagygomboson is, ami elég nagynak mondható.

Horváth nem meri vizsgálni azt sem, hogy a Tiszti lakótelepen milyen bűzt éreznek a lakók, mert a végén még kiderülne, hogy az alig pár száz méterre a Zagyva túloldalán található szennyvíztisztító okozza a problémát, de azt sem merik vizsgálni, hogy a nem Szabó tulajdonában lévő konzervgyár területéről érkezhet-e kellemetlen szag.

Így Horváth a bűztől körbezárva harcol tovább a bűz ellen, felhasználva minden olyan eszközt, amivel nem ér célt.

Egyet viszont elfelejt, a hatvani emberek nem azt várják tőle, hogy harcoljon a bűz ellen, hanem azt, hogy a probléma végre megoldódjon, mert azt már mindenki tudja, hogy nem csak a csatákat, hanem a háborút is elveszítette.