Amikor a politikai karrier fontosabb mint a lakosság

Horváth Richárd hónapokkal ezelőtt, ismét frontot nyitott, már nem a láthatatlan kezekkel harcol.

Harci kedve 2015 óta nem lankad, valami, vagy valaki ellen háborút kell vívnia, ez már nála is kényszernek mondható.

Mindenki emlékezhet arra, hogy amikor Szabóval összeugrott, nem érdekelte, hogy ez mennyibe fog kerülni a városnak.

Bukott az Agóra projekt, ami a könyvtár felújítását szolgálta volna. Horváth 2016 végére ígérte a felújítást, a mai napig nem történt semmi.

Bukott a szárazmalom projekt, a mai napig nem történt semmi.

Több milliárd forintra pályázott Hatvan, ezekből sem lett semmi.

Horváth saját politikai érdekeit előtérbe helyezve, több milliárdos kárt okozott a városnak?

Mivel két év elég volt ahhoz, hogy a láthatatlan kezekkel unalmas legyen neki harcolnia, szépen ráült 2018-ban a “bűzügyre” ami sok hatvani embert zavar.

Újabb ellenség kellett neki, és meg is találta.

Persze ehhez a lakosság segítette hozzá, mert amikor a facebook csoport megalakult, senki nem gondolta, hogy Horváth ebből is politikai hasznot akar húzni. A testületi üléseken úgy állította be az ügyet, hogy a hivatal fog eljárni minden bűzzel kapcsolatos ügyben.

Mára kiderült, ez nem így van.

Támogatókat keresett és keres hatalma megtartásának érdekében, de mivel a fideszből kirúgták, most a KDNP felé vette az irányt, és mindjárt Semjénig szaladt, hogy díszpolgári címet adományozzon neki.

Sokan próbálkoztak politikai haszonszerzéssel ebben az ügyben, de úgy látni, Horváthnak sikerült Semjén és Rétvári támogatását megszereznie, hiszen folyamatosan ezt kommunikálják a belső információk szerint, és ezt kívánják alátámasztani a díszpolgári címmel is.

De nézzük a “bűzügyet”.

Hatvan és térségében sokakat zavar a fekáliaszag, és az egyenlőre, nem beazonosított olajos, kátrányos szag.

Ennek érdekében több panasz, bejelentés érkezett a hatóságokhoz, eközben Horváth kezét széttárva csak annyit mondott, nem tudnak mit tenni, meg van kötve a kezük, mert ők nem tudnak eljárni, ami így is van.

Azért annyit még is tett, hogy megrendelt egy vizsgálatot, amiről mindenkivel azt hitette el, hogy megoldódik a rejtély, viszont legalább jó olcsó volt, mert semmit nem lehet vele bizonyítani.

Ugyanis kiderült, nincs referenciamérés, így nincs mihez hasonlítani sem a vett mintákat.

Ezt a vizsgálatot korábban azért nem végeztették el, mert mint mondták, drága. Háromszázezer forint szerintük drága, hogy a lakosság megnyugtató válaszokat kapjon, de legalább több tízmillió forintot égetnek el értelmetlen dolgokra.

A minták kiértékelése után megtudhattuk, hogy milyen anyagok találhatók Hatvan levegőjében, de azt nem, hogy ezek az anyagok hogyan jutottak a levegőbe.

Horváth több furcsa kijelentést tett, amiről később bebizonyosodott, hogy nem volt igaz.

Az egyik ilyen, hogy állítása szerint, nem engedték be a Hunviron területére. Amikor az olajos massza megjelent, majdnem elsőként lépett a cég területére, és a veszély ellenére, ismeretlen területen bóklászott az olajos masszában, és közben csak ezt tudta mondani a vele érkező videósnak, ezt vegyed, ezt vegyed. Nem is merek arra gondolni, hogy mi lett volna akkor, ha a videósa elmerül egy gödörben. Vélhetően ez Horváthot nem zavarta, a cél nyilvánvaló volt.

 

A Horváth által beszerzett minták egytől egyig használhatatlanok a hatósági eljárásban, hiszen ezek a minták nem akkreditáltak, ilyen mintákkal csak a hatóságok rendelkeznek.

Ezek után érkeztünk el a lakossági fórumhoz, amit állítólag egy egyesület szervezett, ennek nyomaira viszont nem bukkantunk.

Ezen a fórumon egy hozzászóló fogalmazta meg pontosan, hogy mi is történik valójában.

Mint mondta, Horváth beszéde, kampánynyitónak jó volt.

Az, hogy a hivatalt maga előtt tolva egy egyesület és egy alapítvány gyűjt aláírást azért meglepő, mert a testületi üléseken nem erről volt szó.

És itt jön képbe Semjén díszpolgári címe és az aláírásgyűjtés politikai haszna.

Több mint 8000 aláírásról van szó Horváth állítása szerint, és ez Horváthnak hasznos lehet a választáson való részvételéhez.

Bár Horváth egyelőre tagadja, hogy politikai motiváció hajtja, hamarosan ki fog derülni az ellenkezője, hiszen az összegyűjtött címekre minden bizonnyal a kampányban, a politikai üzenetek is meg fognak érkezni.

A fekáliaszag továbbra is zavarja az embereket, de Horváth még mindig nem jutott el odáig, hogy a csatornahálózat körül kutakodjon.

Inkább a választásokra készül, elődjéhez hasonlóan, körülötte is feltűnt egy alapítvány, egy egyesület, van már újságjuk is, és mostantól, egy több mint nyolcezres adatbázisuk is.

Nem mellesleg olyan domain nevet regisztráltak, amit véleményem szerint nem lett volna szabad egy alapítványnak, hiszen ezt a helyi rendelet tiltja.

És el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor megállapíthatjuk, hogy nem csak az egyesület gyűjtötte az íveken az aláírásokat, hanem a Horváthoz köthető alapítvány is, az online felületén.

És, hogy mi az összefonódás lényege?

Az egyesület elnöke Horváth Richárd, az alapítványt pedig a hivatalban dolgozó személy nevére íratták.

Ugye, hogy ez mennyire tisztességes?

Miközben Horváth és a hatóságok lassan egymásra mutogatnak, a hatvani lakosok továbbra sem tudhatják meg, hogy az a förtelmes csatornaszagot, amit nem állandó jelleggel érez a lakosság, hogyan kívánják megszüntetni.

Mert attól, hogy a Lőrinci telepet bezárják, nem oldódik meg a probléma, csak újabbak keletkeznek.

Hova fogják hordani a hatvani szennyvíziszapot? Mert egy kommunális hulladéklerakóba, ráadásul Nógrád Megyébe, nem olcsó elszállítani.

Természetesen van jobb és olcsóbb megoldás a jelenleginél a szennyvíziszap elhelyezésére, csak a megfelelő embert kell hozzá megkeresni.

Lesz-e csatorna díjemelés a nagy távolságra való szállítás miatt?

Mennyivel több szennyvíziszapot tárolnak a tisztítók területén?

Okozhat-e ez bűzt, amit a városban is érezni?

Mivel a hatóságok a pernyehányónál talált olajos masszával kapcsolatban azt írták, hogy idegenkezűség történhetett, tehát illegálisan ürítették a területre az anyagot, jogos kérdés, hogy ilyen összetételű anyag kerülhet-e illegálisan a csatornahálózatba?

Sok kérdés nyitott, jó volna már inkább a probléma megoldásán dolgozni, még akkor is, ha ebből Horváthnak nincs politikai haszna.

Mára kiderült, nem elég a Hunviront mint szitokszót kimondani, vagy leírni, mert ettől a lakosságot zavaró bűz nem fog megszűnni, de számomra úgy tűnik, hogy Horváth érdeke sem a bűz megszűntetése, hiszen akkor újabb ellenséget kellene találnia, akivel harcolni tud.