Komposzt dombok az utcákban

Több furcsa, számomra érthetetlen dolog történik a hulladékszállítás terén.

A legfontosabb talán az, hogy november közepén, még mindig nem tudhatják a hatvaniak, mikor is lesz elszállítva az utcákban felhalmozódó zöldhulladék.

Azt már lassan megszokjuk, hogy a hatvani kommunális hulladékot nem a város többségi tulajdonában álló cég szállítja, hanem a Szelektív Nonprofit Kft.  Ők 2017. november 16-ával kezdődően lettek közszolgáltatók Hatvanban és környékén.

A szolgáltatási terület jócskán bővült, így több Nógrád Megyei településről is a Hatvaniak nyakába zúdítják a szemetet.

Az országos botránnyá nőtt NHKV Zrt. számlázása felér egy katasztrófával, amire nagyon oda kell figyelnie mindenkinek, hiszen a napokban ismét az állítólagos Bio-Pannonia Kft. felé fennálló tartozásokat próbálják meg úgy követelni, hogy a tartozások már rég lejártak.

A Csányi úti telepen nyáron keletkezett bálatűzzel kapcsolatban még mindig tanácstalanok, a kár elszámolása egyenlőre nem tudni hogyan történt meg, hiszen a Szelektív Kft. a közszolgáltatási tevékenysége során a csomagolási hulladékokat vegyesen gyűjti, melyeket azután papír, műanyag és fém frakciókra válogat.

Mint közérdekű adatigénylésemre válaszként írták:

“Ezen haszonanyagok az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonát képezik, az ő engedélyükkel kerülnek átadásra, kizárólag anyagában történő hasznosításra. A válogatott frakciók nem kerülnek hulladékégetőben megsemmisítésre, így ilyen jellegű kiszállítás a telephelyről nem történt.”

És meg is érkeztünk a finanszírozás kérdéséhez. Ha az NHKV tulajdona a szelektíven gyűjtött hulladék, azt értékesítheti-e a Szelektív Kft? Kit illet a bevétel? A tulajdonost, vagy azt, aki dolgozik a hulladékkal?

Kivel szerződött a magánszemély? Egy esetleges tartozás követelésénél, kinek adható ki személyes adat? Kitől követelik a tartozást? Attól, akivel szerződtek, vagy a lakosságtól, akik nem állnak szerződéses kapcsolatban senkivel?

Sok a megválaszolatlan kérdés, amire a következő hónapokban megpróbálom megkeresni a válaszokat.

De a legfontosabb talán az lenne, hogy a zöldhulladékot ne karácsonykor vigyék el, mert lassan az összes utca komplett komposzt telep lesz!

Kép: google.hu