Két cég, egy követelés

A Főnix Faktor Zrt. megvásárolta a Bio-Pannonia Kft. követeléseit. Már 2017-ben nagy felháborodás volt a lakosság részéről, hiszen már ekkor, többségében lejárt követelésről volt szó.

A Főnix Faktor Zrt. 2017-es gyenge próbálkozásai után úgy döntött, hogy az állítólagos követeléseket tovább adja az Energy-Credit Zrt.-nek.

Most ez a cég küldi ki a felszólító, és fenyegető leveleket a lakosságnak, jórészt sima levélként, bedobva a levesládába, vagy épp a kukába.

Érdekes, hogy a Főnix Faktor Zrt., és az Energy Credit Zrt. között kapcsolat van, hiszen mind a két cég felügyelőbizottságának tagja például Mucha Orsolya Erika, de az Energy-Credit Zrt. többségi tulajdonosának tekinthető Bács-Holding Zrt. is kapcsolható a cégekhez.

Az Energy-Credit Zrt. és a Bács-Holding Zrt. képviseletére jogosultak között szerepel többek között Balla Gábor, bár jelentős befolyással Kocsisné Gyulyás Erika bír mind két cég felett.

Nem mellesleg korábban a Főnix Faktor Zrt, valamint az Energy-Credit Zrt. is a Budapesti Franken Leó u. 24-be volt bejelentve.

Jogosan feltételezhető tehát, hogy a két követeléskezelő között kapcsolat van, így megosztva próbálkozhatnak az állítólagos lejárt követelések behajtásával, mind két cég esetében dr. Szabó Gergely ügyvéd segítségét igénybe véve.

A lejárt követeléseket kizárólag önkéntes teljesítéssel tudják beszedni ezek a cégek, a probléma az, hogy a kiküldött levelük sokak számára megtévesztő, hiszen egy lejárt követelést nem lehet sem bírósági úton, sem pedig a NAV-on keresztül behajtani.

Probléma lehet a cégek, valamint az ügyvéd kapcsolatában a személyes adatok kezelése, hiszen nyilvántartásuk erősen vitatható, mivel korábban a Főnix Faktor Zrt. nem válaszolta meg a kiküldött levelekre érkezett panaszokat, így feltételezhető, hogy érdemben nem is vizsgálta azokat, inkább tovább engedményezte az állítólagos tartozásokat.

Senkinek nem tanácsoljuk, hogy fizessen, viszont a tértivevényes ajánlott levelekre válaszolni kell, egyrészt nem szabad elismerni a tartozást, és vitatni kell az egész eljárás jogszerűségét.

Bízunk benne, hogy ennek a sokak számára rémálomnak hamarosan vége lesz, amihez erőnkhöz mérten próbálunk minden segítséget megadni.

Biró József
önkormányzati képviselő