Miért nem érdekelt ez senkit?

A nyáron rengeteg panasz érkezett a hatóságokhoz, a Hatvanban tapasztalható bűz miatt.

Több vizsgálatot folytattak le, és látszólag ez meg is nyugtatta a lakosságot, viszont egy valami mindenki figyelmét elkerülte.

2018. július 16-án volt egy közmeghallgatás, ami a jászberényi úton található régi SERKÖV ismételt használatba vételéről szólt volna.

Azt egyelőre nem tudni, miért fulladt érdektelenségbe ez a fórum, hiszen egy árva lélek sem jelent meg rajta. Talán nem reklámozták eléggé, talán közzé kellett volna tenni a közpénzen fenntartott hatvani újságban, ahogy a későbbi fórumot is közzé tették.

Valamiért ez nem kapott nyilvánosságot. De miért nem? Valakinek érdeke fűződik hozzá, hogy ez az engedélyezési eljárás, szépen csendben megtörténjen, és ne lehessen hangot adni az esetleges nemtetszésnek?

A fellelhető iratokból kiderül, hogy évente 13000 sertést fognak 2019-től hizlalni, és ezzel egyidejűleg 7500 tonna szalmával kevert sertéstrágyát tárolni.

Sajnálatos, hogy ez az engedélyezési eljárás sem bizottsági, sem pedig testületi döntést nem igényelt, különösen annak tudatában, hogy mekkora problémát okoz a lakosságnak az elviselhetetlen fekália szag.

Úgy tűnik, hogy senkit nem érdekel az a tény, hogy ez a telep a hatvani ivóvíz kutaktól 1000 méterre található, a hatóság szerint a telepen tárolt évi 7500 tonna trágya nem veszélyezteti a hatvani ivóvízbázist.

A régebben fiatalok még talán emlékeznek rá, mekkora szaghatás érte a várost, amikor még a hatvani Lenin MG Tsz. égisze alatt működött ez a telep.

Több problémát is felvet ennek a telepnek az újranyitása, az egyik és talán a legfontosabb, hogy a Horváth Richárd által szervezett “bűz” fórumon erről egy szót sem lehetett hallani.

Talán, ha már a várost érintő bűzzel kapcsolatban fórumot rendeztek, érdemes lett volna ezt a nem éppen elhanyagolható történetet is megemlíteni, és felkészülve várhatnák a hatvani emberek 2019 nyarát, bár senki nem tudja megmondani előre, ez a telep mennyire fogja megkeseríteni az emberek életét.