A bűzhelyzet csak fokozódni fog

Év végére enyhülni látszanak az indulatok bűzügyben, hiszen a lakosság körében egyre kevesebbszer hallani a nyáron nagy problémát okozó helyzetről, és Horváth Richárd is belefáradhatott abba a nagy küzdelembe, amit folytatott.

Ezt látszik alátámasztani az a tény, hogy a régi SERKÖV működésének úgy engedett szabad utat, hogy egy hang sem hagyta el az ő száját ezzel kapcsolatban, mintha titkolni akarta volna az egészet.

A SERKÖV működéséhez csendben hozzájárultak, pedig évi 7500 tonna sertéstrágyát fognak tárolni a telepen, miközben a Lőrincin található hulladéklerakó ellen, kivont kardal hadakozott Horváth és csapata.  Úgy tűnik, hogy a kard éle kicsorbult, a Horvát által megfogalmazottak, és a Heves Megyei Kormányhivatal által, véleményem szerint politikai síkra vitt ügy, mára hamvába hullani látszik.

De mi is történt valójában?

A Heves Megyei Kormányhivatal, mint első fokon eljáró hatóság határozatai szakmaiatlannak, és több esetben jogsértőnek bizonyultak.

Így történhetett meg az, hogy a másodfokú hatóság a Hunviron Kft. tevékenysége ellen hozott elsőfokú jogsértő határozatokat megsemmisítette.

Az első fokon eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi hatósága kénytelen volt visszavonulót fújni, hiszen a másodfokú hatóság döntését meg sem várta, inkább visszavonta a Hunviron Kft. Lőrinci telephelyén kezelt anyagok beszállítására vonatkozó megalapozatlan és jogsértő felfüggesztésről szóló határozatát, így a cég szeptemberben már folytathatta tevékenységét.

A pernyehányó területén kívül, de a cég kezelésében lévő területen megjelent szennyeződés miatt a Hunviron Kft. folyamatosan monitorozta a szennyezett területet, több ponton vettek mintát, és a laboratóriumi vizsgálati eredmények azt igazolták, hogy a talajban nincs szennyeződés, tehát a szennyezés nem alulról szivárgott ki a tározómedencékből, hiszen akkor a talaj mélyebb rétegében is megtalálták volna ezt az anyagot.

Kiderült, hogy az előzetes hamis híresztelésekkel ellentétben a talajvizet megfigyelő kutakban sem mutatható ki szennyeződés.

A Hunviron Kft. környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt feljelentést is tett.

Azt egyenlőre nem tudni, hogy gazdasági károkozásért tett-e a cég feljelentést, hiszen a kiszivárgott információk szerint, az okozott kár, elérheti akár a százmillió forintot is.

A Hunviron Kft. minden olyan elsőfokú döntést megfellebbezett, amelyek hátrányosan érintették a cég tevékenységét, mivel a cég szerint a Heves Megyei Kormányhivatal által hozott elsőfokú határozatok álláspontjuk szerint jogszabálysértőek és szakmailag is kifogásolhatók voltak.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a másodfokon eljáró hatóság a Hunviron Kft.-nek adott igazat, és nem tehetett mást, mint azt, hogy megsemmisítette a Heves Megyei Kormányhivatal elsőfokú határozatait.

A dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott által felügyelt Heves Megyei Kormányhivatalt a feltételezhető folyamatos jogsértések miatt, talán Magyarországon példátlan módon a felettes hatóság ki is zárta a Hunviron Kft. korábbi, és a jövőbeni vizsgálati és döntési lehetőségeiből.

Már csak az a kérdés maradt így az év végén, hogy a tavasszal induló kampányban, ezek után ki lesz okolva a vélhetően a meleggel együtt megérkező bűz miatt?

Továbbra is a Hunviron Kft. lesz a hibás, vagy Horváth és csapata ráfordul a sertéstelepre?

Mert az szinte bizonyos, hogy a csatornahálózatot és az átemelő szivattyúk működését 2019-ben sem akarják majd vizsgálni, mert nem tették meg 2018-ban sem.

A telepen tett látogatáskor érezhető bűznek, információm szerint a Hatvanból odaszállított szennyvíziszap volt az okozója, hiszem amikor ennek beszállítását illetve átvételét leállították, csökkent, majd meg is szűnt az erős szennyvízszag a telepen. Azt egyenlőre nem tudni, hogy ezt most hova szállítják, de amint megkapom a Heves Megyei Vízmű válaszát, ezzel is fogok foglalkozni.

Ezek után csak egyet kívánhatok,

bűzmentes

Boldog Új Évet

minden hatvani lakosnak!