Láthatatlan tanácsadókkal készült a költségvetés?

Kép forrása: google.hu
Kép forrása: google.hu

A költségvetés elfogadásakor a fideszből kirúgott többség természetesen szó nélkül fogadta el Horvát előterjesztését.

Az iromány vizsgálatakor, bár elég rövid idő állt rendelkezésre, rögtön szembetűnik, hogy bizony nincs minden rendben.

Talán a láthatatlan tanácsadói kezek, vagy csak egyszerűen a hozzá nem értés miatt úgy tűnik, igen csak elszálltak a számok.

Miközben fontos dolgokra nem jut elég pénz, -mert még az inflációval sem emelték meg- számolatlanul öntik az Fc Hatvan és a média kasszájába az adófizetők pénzét. Persze tudjuk, hogy közeleg a választás, de ennyire nyíltan még Szabó sem merte a médiát így támogatni. Persze nem is volt rá szüksége.

Azon kívül, hogy Horváth és csapata eladósítja a várost, sok minden nem látszik a költségvetésből, illetve annyi igen, hogy mi is az igazán fontos Horváth számára.

A lakások felújítása akadozik, de csak akkor, ha nem közérdekből kell valakinek oda adni. Pedig lenne miből ráfordítani, hiszen 54 millió forint van erre a célra elkülönítve.

A Médi Kft. 237 milliós előző évi támogatása kevésnek bizonyult, gyorsan meg is emelték, potom 79 millió forint plusz juttatásban részesül.

Az utak karbantartására, továbbra is 25 millió forintot költenek, ami 2018 évben is kevésnek bizonyult.

Kommunikációs tanácsadásra 9 milliót fizetnek ki, miközben a valóság alig kerül szóba.

Az Öveges program miatt több tízmillió forintot kellett visszafizetnie a városnak, természetesen felelőse nincs az ügynek.

A láthatatlan kezű tanácsadókra viszont számolatlanul költenek, mert a vezető tisztségviselőkre és a kabinet tagjaira 58 millió forint megy el, miközben a teljes képviselő-testület tiszteletdíja 32 millió forint.

Horváth többet költ tanácsadókra, mint a testület egészére, pedig elvileg a döntéseket ők hozzák, így övék a felelősség is.

Miközben Horváth azt mondja minden rendben, a számok teljesen mást mutatnak.

A felhalmozási bevételek és kiadások számbavételekor 3.840.206.000.-Ft hiány keletkezett, ennek egy részét, pontosan 1.647.789.000.-Ft, azaz egymilliárdhatszáznegyvenhétmillióhétszáznyolvankilencmilló forint kölcsön felvételével kívánnak finanszírozni, így lassan de biztosan halad Hatvan a teljes eladósodás felé.

De nézzük, hogy milyen tanácsadókat foglalkoztat Horváth.

Az már megszokott Hatvanban, hogy valahonnan messziről kell importálni embereket, hiszen őket kevesen ismerik, így kisebb-nagyobb stiklijeik nehezebben derülnek ki.

Így történhetett, hogy Tiszaújvárosból hozott maga mellé Horváth tanácsadót.

Érdekes, hogy ez idáig teljesen láthatatlan tudott maradni, ügyesen lavírozott a hivatalban és a városi rendezvényeken is.

Erről a tanácsadóról 2012-ben az egyik vezető tiszaújvárosi fideszes politikus azt nyilatkozta, hogy “karrierista, céljai eléréséért bárkin átgázoló embert ismert meg személyében Tiszaújváros lakossága. A kezébe adott gazdasági és politikai hatalmat leginkább arra használta, hogy a tiszaújvárosi vállalkozókat és vállalkozásokat függőségi helyzetbe hozza. Mindemellett arrogáns és inkorrekt stílusban, megállás nélkül, minden alapot nélkülö­zően bírálta a kormányt” – fogalmazott. A politikus szerint a családtagjait helyzetbe hozó ténykedésével „nem titkolta”, hogy Tiszaújvárosban bármit megengedhet magának.

Reméljük, Hatvanban nem így lesz!

A következő részben a láthatatlan kezek láthatóvá fognak válni, hiszen minden hatvani polgárnak joga van tudni, kiket alkalmaz a polgármester, milyen emberekkel veszi körül magát, így kiderül az is, hogy van-e kapcsolat Horváth és tanácsadói, valamint a napokban három évre elítélt Mengyi (Voldemort nagyúr) Roland között.

Mengyit első fokon bűnösnek mondta ki a bíróság bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt, ezért 3 év börtönre ítélte, illetve 4 milliós pénzbírsággal sújtotta, illetve hat évre eltiltották a közügyektől.