Megbélyegezve

Horváth Richárd “lakájmédiáján” keresztül tudatta a hatvaniakkal, hogy kik voltak azok a renitensek, akik nem fogadták el a 2019 évi költségvetési tervezetet.

Nem értem, hogy miért okozott ez neki csalódást, hiszen várható volt, hogy a több mint hárommilliárdos hiány szemet szúr az ellenzéknek.

Nem értem, hogy miért gondolta azt, hogy támogatni fogja az ellenzék a város eladósítását, hiszen a hiány felét, hitelből kívánják finanszírozni.

De abban igazat kell adnom neki, hogy a hatvaniaknak tudniuk kell, kik vigyáznak, kik figyelnek igazán, és kik azok, akik védeni próbálják minden hatvani érdekét.

Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy Hatvannak azaz érdeke, hogy eladósítsák A VÁROST?

Horváth azt mondta, hogy a 2019-es költségvetés, a hatvani emberek költségvetése, és ennél a pontnál el is kezdett mellébeszélni, és valamilyen konzultációra próbálta kenni a hibás költségvetést, ami több pontján, még az inflációt sem követi.

Nem tudom kikkel, vagy kivel konzultált igazán, mert az ellenzéki képviselőknek esélye sem volt rá, hiszen a szavazás előtt pár nappal kapták kézhez azt a hányaveti irományt, amit ők költségvetésnek neveznek.

Ebben a pár napban lett volna lehetősége mindenkinek javaslattal élni, módosító indítványt benyújtani, ami azért lehetetlen, mert ilyen rövid idő alatt több milliárd forint sorsáról számvetést csinálni lehetetlen, és ezt ők is tudják pontosan.

Normális városvezetés több fordulós költségvetési vitát folytat, itt viszont a vitának sem engednek teret, hiszen a képviselőknek maximum 5 percet engedélyez felszólalásra a polgármester.

Tiszta demokrácia! Vagy őrültek háza?

Ebben az öt percben kellene hathatós érvelést kifejteni az egész költségvetéssel kapcsolatban.

Az viszont természetes számukra, hogy a polgármester akár hosszú perceket beszélhet felvezetés gyanánt, mert saját magát nem kívánja korlátozni. Kellene! Nem kicsit, nagyon!

Egyszóval ne csodálkozzon senki, hogy az ellenzék nem szavazza meg azt, amire nincs teljes rálátása, vagy egyáltalán nincs beleszólása, vagy éppen azért, mert nem szeretnék, ha eladósodna a város.

Ettől még elfogadásra került a költségvetés, hiszen a Fideszből kirúgottak, kérdés és hozzászólás nélkül nyomták meg az igen gombot. Csak az a kérdés, mernének-e az igennel szavazók büntetőjogi felelősséget vállalni döntéseikért, mert azt tudjuk, hogy a politikai felelősséget is másra próbálják hárítani.

Mindenben!

Érdekesség még, hogy alig telt el egy hónap, és máris módosítani kell az elfogadott 2019 évi költségvetést.

Nem is akárhogy!

A költségvetés tárgyalásán Horváth azt mondta, hogy

“Szerintem képviselő úr rosszul nézte a számokat. Hatvan Város Önkormányzatának több hitelkerete van – fogunk is dönteni az egyik hitelkeret kapcsán –, és egyiket sem vesszük igénybe.”

Majd miután rá kellett jönnie, hogy nem teljesen igaz amit mondott, hozzá is tette gyorsan,

“Egy hitel van betervezve a költségvetésbe, amelyet majd meglátjuk, hogy egyáltalán igénybe kell-e venni a zöldülő város pályázat kapcsán. Most van folyamatban a közbeszerzés, tehát nem tudjuk, hogy egyáltalán igénybe kell-e ezt venni, és azt sem tudjuk, hogy amikor meg lesz a közbeszerzés, akkor esetlegesen állami forrást igénybe tudunk-e majd venni, ha többletfinanszírozás kell.”

És a februári testületi ülés után már be is bizonyosodott, bizony annak ellenére, hogy Horváth azt mondta nem vesz fel hitelt a város, a márciusi testületi ülésen arról döntöttek, hogy 934.599 e Ft többletforrás szükséges a Zöldülő Város projekt megvalósításához, melyet az önkormányzatnak önerőből kell megoldani.

A beruházás megvalósításához az önerő teljesítését az önkormányzat hitelfelvétellel kívánja biztosítani.

Ez majdnem annyi, mint az AGÓRA projekt teljes költsége, amit pénzhiányra hivatkozva dobtak szemétre, így a befektetett munka és pénz elveszett, hiszen új terveket kellett készíteni a könyvtár épület felújításának érdekében.

Talán, ha valóban meghallgatták volna a Hatvaniak véleményét, nem kellene toldozni, foltozni a költségvetés számait. Persze azokat nem hallgatták meg, akik nem rájuk szavaztak, számukra ők nem Hatvaniak, számukra lehet, hogy nem is léteznek.

Pedig többen vannak, mint gondolnák!