Érsek Zsolt újra Polgármester jelölt

Tisztelt Hatvani Polgárok!

Sok-sok gondolkodás, sok-sok beszélgetés, hosszú vívódás, a rám váró feladatok felmérése, a várható támogatások és az elkerülhetetlen támadások számbavétele után, mindent megfontolva, mindent meggondolva, a lehetséges szövetségesekkel egyeztetve eldöntöttem: várva a többi demokratikus ellenzéki párt és a változást akaró civil szervezetek cselekvő támogatását, az MSZP – Párbeszéd szövetség közös jelöltjeként versenybe szállok az ez évi önkormányzati választáson Hatvan város polgármesteri tisztségéért.

Tisztségről írok – nem posztról, rangról vagy címről – mert a sok szinonima közül ez a megnevezés áll a legközelebb ahhoz, ahogyan én szolgálni kívánom szeretett városunkat.

Tisztességgel!

Azok a hatvani polgárok, akik már 2010 előtt is részesei voltak a közéletnek, ismerhetnek engem, hiszen 1994 és 2010 között négyszer választottak meg a hatvani központú országgyűlési választókerület egyéni országgyűlési képviselőjének. (Nem dicsekvésként, de büszkeséggel mondom: volt úgy, hogy mind az ötvenöt egyéni szavazókörben én kaptam meg a választók többségének szavazatát)

2002 ősze és 2010 ősze között az Önök bizalmából két cikluson keresztül már bizonyíthattam Hatvan város polgármestereként. Nincs még itt az ideje, hogy soroljam az abban a nyolc évben elért közös eredményeinket, de később majd megteszem.

2010-ben a Fidesz földrengésszerű, hatalmas győzelme engem is elsöpört, nem tudtam megőrizni sem a képviselői, sem a polgármesteri tisztségemet.

2010 novemberében, az akkor már a Fidesz által dominált új összetételű hatvani képviselő-testület létrehozta az előző városvezetés feltételezett gazdasági visszaéléseit vizsgáló bizottságot, és rövid előkészület után több, mint húsz ügyben büntető feljelentést tett ellenem. Négy keserves év telt el, mire meghurcoltatásom véget ért, és a rendőrség tüzetes, többször újrakezdett, alapos vizsgálat után az összes ügyben bűncselekmény hiányában felmentett, és megtagadta a további nyomozást.

De minden rosszban van valami jó! Most a Fidesznek és a rendőrségnek „hála”, nekem papírom van arról, amire minden, mások képviseletére vállalkozó embernek, így minden politikusnak is szüksége lenne, papírom arról, hogy feddhetetlen vagyok, papírom arról, hogy én és az általam irányított képviselő-testületek törvényesen, jogszabályszerűen és város érdekeit szem előtt tartva hoztuk meg döntéseinket. Ennek a nehéz időszaknak köszönhetem, hogy ilyen papírok birtokában vághatok neki ismét az Önök bizalma visszaszerzéséért folytatott küzdelemnek.

Tisztelt Hatvani Polgárok!

Az előzmények ellenére nincs bennem semmilyen bosszúvágy, megválasztásom esetén nem fogok semmilyen boszorkányüldözést folytatni, és ezt a kollégáimnak sem engedem meg. Önök ismernek engem. Én ugyanaz az Érsek Zsolt vagyok, aki 2010 előtt voltam, akiben Önök megbíztak, akit mindig el lehetett érni, aki, ha megoldani talán nem is mindig tudtam a hozzám fordulók gondjait, de az biztos, hogy megpróbáltam. Ugyanaz az Érsek Zsolt vagyok, csak talán kicsit bölcsebb, kicsit tapasztaltabb. 2010-ig mindig győztem, de azóta tudom azt is, hogy milyen érzés veszíteni, milyen megvert képviselőnek, legyőzött polgármesternek, meghurcolt, alaptalanul vádolt embernek lenni. Megtapasztaltam, hogy milyen a kiszolgáltatottság érzése, hogy milyen a hatalom üldözöttjének élete. Ez a tapasztalat bölcsebbé, együttérzőbbé, megértőbbé teszi az embert.

Polgármesterként vissza akarom hozni Hatvanba a békét, a politikai ellenfelek közötti kulturált együttműködést, és főként azt akarom, hogy politikai véleménye, hovatartozása, szavazata alapján egyetlen embert se érhessen soha többé semmilyen hátrány Hatvanban. Senkit ne fenyegethessen olyan veszély, hogy azért, mert egy másik párt szimpatizánsa, elveszítheti állását vagy kiteszik a közmunkából. Hiszen a demokrácia lényege éppen az, hogy mindenki arra a pártra szavaz, amelyik leginkább elnyerte az egyén rokonszenvét, és ezért a szavazatáért sehol, semmilyen hátrány nem érheti.

A polgármester-jelöltként való elindulásom bejelentése azért történt meg most és ebben a formában, hogy Önök tudják, amikor részt veszek az európai parlamenti választásokra való mozgósításban, akkor ezt nem arc nélkül bujkálva, hanem vállaltan az MSZP-Párbeszéd szövetség és később reményeim szerint a teljes demokratikus ellenzék hatvani polgármester-jelöltjeként teszem. Mert a tisztség és a tisztesség ezt követeli meg!

Nincs még itt az ideje a programhirdetésnek, most még koncentráljunk az előttünk álló, Európa és így a mi jövőnk szempontjából is sorsdöntő jelentőségű európai parlamenti választásra, azonban leendő polgármesteri programomból a már említett békés építkezés visszahozása mellett most csak egyet emelnék ki. Polgármesterként politikai ellenfelem bizonyára sok lesz, de nekem üldözendő ellenségem csak egyetlenegy: a kábítószer. Nem tűrhetjük tovább, hogy családok ezreit nyomorítsa meg valamelyik tagjának kábítószer-függősége. Közös akarattal, a rendvédelmi szervekkel, a civil szervezetekkel, segítő egyesületekkel, a gyógyítás minden lehetséges eszközével, Önökkel összefogva ki kell űznünk Hatvanból a kábítószert, le kell kerülnünk arról a szégyenlistáról, amelyen Hatvan a kábítószerekkel legerősebben fertőzött városok élmezőnyében áll. Ezekhez a fő célokhoz kérem az Önök támogatását!

Hatvan, 2019. március 3.

Érsek Zsolt, az MSZP-Párbeszéd szövetség polgármester-jelöltje