Érsek Zsolt: Két sorsdöntő választás előtt áll Magyarország

Érsek Zsolt vagyok, az MSZP Heves megyei elnöke, és az MSZP-Párbeszéd szövetség hatvani polgármester-jelöltje.

Május 26-án arról döntünk, hogy milyen legyen és egyáltalán legyen-e Európai Unió, októberben pedig arról, hogy meg tudjuk -e roppantani a fideszes kiskirályoknak, e zsarnoki rendszer fenntartóinak a hatalmát a helyi önkormányzatokban. De most még foglalkozzunk a közvetlenül előttünk álló Európa Parlamenti választásokkal!

Azt talán már mindenki hallotta, hogy EP választásnak soha ekkora tétje még nem volt. Egész Európa jövője, békéje, talán még a megmaradása is attól függ, hogy Önök most 26-án elmennek-e választani, és ha igen, kire szavaznak. Függ még attól i s, hogy ha szavaznak valakire, akkor tudják-e, hogy végső soron kire-mire szavaznak.Tudom, hogy vannak milliónyian, akik mindig, minden körülmények között a Fideszre szavaznak. Eddig ők tudhatták, hogy a Fideszre adott szavazatukkal a talán legtekintélyesebb európai pártcsaládot, az Európai Néppártot támogatják.

A helyzet most gyökeresen más: Az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát, és a választás után egészen biztosan ki fogja zárni tagjai sorából. A Fidesz pedig most bőszen keres magának egy új, bár sokkal gyengébb európai pártcsaládot, és ezt minden bizonnyal csak a szélsőjobbos, populista, nyíltan neofasiszta olasz Matteo Salvini most szerveződő frakciójában fogja megtalálni, akikkel a többiek még a szóba állást is előre kizárták.

Orbán és a Fidesz azon képessége tehát, hogy Európában védje a magyar érdekeket a nullához közelít. Csak mellékesen jegyzem meg: most minden eddigi Fidesz-szavazónak lelkiismereti kötelessége elgondolkodni azon, hogy ő tényleg egy szélsőségesen jobboldali, neofasiszta, nacionalista, az Európai Uniót -és azt a háborúmentes világot amelyet az EU 70 éve biztosít a kontinensnek- teljességgel szétzilálni tervező pártcsaládot akar-e támogatni a Fideszre adandó szavazatával, vagy azt mondja, hogy ebből már neki is elege van.

A magyar érdekek európai képviselete így értelemszerűen a mai magyar ellenzéki pártokra, azon belül is leginkább az egyetlen megvalósult összefogásra, az MSZP-Párbeszéd közös listájára, a szavazólapon az1.számú listára, és a rajta szereplő személyekre hárul.

Mit akar az MSZP-Párbeszéd szövetsége? Elsőként szögezzük le azt, mit nem akar! Hiába hazudják százszor is, elmondjuk százegyedszer is: Nem akarjuk lebontani a kerítést! Magyarország ugyan csak az EU területének 1 %-a, de amíg a magyar embereknek biztonságérzetet ad a kerítés, és amíg Magyarország az EU külső határa lesz, addig a kerítés állni fog. Pont. Lehet kezdeni újra vádaskodni. Mi persze kevésnek tartjuk, hogy verhessük a mellünket, hogy nekünk van kerítésünk, és mivel ellenezzük az illegális migrációt ezért azt támogatjuk, hogy az Uniónak legyenek erős, korszerű határőrizeti csapatai és eszközei a Balkántól az Atlanti óceánig.

De a legfontosabb különbség, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség szociális Európát akar, azt akarja, hogy az EU a felzárkóztatási pénzeket ne cementre, vasra, szökőkutakra, kongó stadionokra, szellem kisvasutakra, strómanok és családtagok zsebeinek degeszre tömésére fordítsa, hanem az európai, köztük a magyar emberek életének ugrásszerű javítására.

A Szociális Európa terve azt célozza, hogy egész Európában biztosítsuk az emberek fizikai és szociális biztonságát.

Azt akarjuk, és el is fogjuk érni, hogy a 8 órás munkaidőben foglalkoztatottak minimális bére -éljen a dolgozó Párizsban,Münchenben, Hatvanban, Egerben vagy Tiszaroffon- ne lehessen kevesebb 240.000 forintnál. Azt akarjuk, hogy a legkisebb nyugdíj egyetlen uniós országban, így Magyarországon se lehessen kevesebb 95.000 forintnál.

Azt akarjuk, hogy a gyerekek után járó családi pótlék ne lehessen kevesebb gyermekenként 48.000 forintnál.

Magyarország jövője a Szociális Európában van. Erre azonban nekünk is fel kell készülni, folyamatosan tanulnunk kell! A tanulást biztosítandó, egyetlen hallgató ösztöndíja sem lehet kevesebb évi 320.000 forintnál.

És igen, akarunk egy egységes európai egészségügyi követelményrendszert. Hogy Magyarországon ne halhassanak meg egy év alatt jóval többen kórházi fertőzésekben, orvosi műhibákban, egészségügyi ellátatlanság következtében, mint amennyien az elmúlt években összesen meghaltak az európai terrortámadásokban.

És van mára egy utolsó gondolat. Magyarországon még mindig a legmagasabb az Unió támogatása. Természetesen mi valamennyien a pénzt, az elnyerhető fejlesztési forrásokat, a gazdagodás, a felzárkózás lehetőségét látjuk az EU-ban. Ez mind benne is van. De baj lenne, ha mi is csak ezt látnánk! AZ EU értékközösség is, ahol a zsarnokságot, a jogállam lebontását, az uniós pénzek hazatalicskázását büntetni kell. Ezért mi támogatjuk, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, és azt is, hogy a támogatások kifizetésének legyenek jogállami követelményei is.

Óriási erő, hogy az MSZP-Párbeszéd Szociális Európa tervét egyre több hazai és külföldi párt is teljes mellszélességgel támogatja.

Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk, képviselőjelöltjeink európai elkötelezettségű magyar hazafiak. Megtisztelne, ha május 26-án támogatna bennünket!