Újra napirenden a külföldi szennyvíziszap

Miközben Horvátországból, Szlovéniából naponta érkezik szennyvíziszap a dunántúli lerakókba, a tervek szerint Olaszországot is be akarják vonni.

A tanulmányok alapján kijelenthető, hogy a szennyvíziszap újrahasznosítása minden országnak problémát okoz, nem véletlen, hogy a határon túl akár állami támogatással is szabadulni szeretnének ettől a nagy tehertől.

Ami jó egy cégnek, nem jó a lakosságnak.

A napokban robbant ki az a botrány, amit már a helyi Fidesz sem néz jó szemmel.

Egerszólát határában, a homokbánya területén szeretnének hulladékkezeléssel foglakozni, pontosabban Horvátországból és Olaszországból hoznának szennyvíziszapot kezelésre az egerszalóki gyógyfürdőtől alig két kilométeres távolságra.

Az érintett település vezetői és lakói, valamint Horváth László Fideszes országgyűlési képviselő nemtetszésüknek is hangot adott az ügyben rendezett lakossági fórumon.

Sok kérdés nyitott maradt!

Többször feltették azt a kérdést, hogy ha ezt a szennyvíziszapot újrahasznosítás céljából megéri Magyarországra hozni Olaszországból, miért nem ott kezelik és hasznosítják?

A cég vezetése azt állítja, hogy ez az anyag olyan, mint a kávézacc.

Egy ilyen kijelentés után jogosan feltételezhető, hogy még nem találkoztak szennyvíziszappal, nem érezték annak bűzét, továbbá ha tényleg olyan állagú lenne mint a kávézacc, már nem kellene tovább kezelni, helyben felhasználható lenne.

Horváth László mellett Korózs Lajos országgyűlési képviselő is bírálta már a Magyarország területére behozott külföldi szennyvíziszap lerakását, ezért írásbeli kérdéssel is fordult az illetékes miniszterhez, kérve a határon túlról érkező szennyvíziszap beszállításának leállítását.

Kérdés az is, hogy ennek az anyagnak van-e valós piaca Magyarországon, nem mutatták be azokat a dokumentumokat, ami bizonyítaná azt, hogy kinek és hol fogják értékesíteni a feldolgozott hulladékot, mert ez csak terv.

Sajnálatos tény, hogy a kormányhivatal úgy zárta le a közmeghallgatást, hogy sok kérdésre nem kaptak választ a jelenlévők, és mint kiderült, a tiltakozás ellenére is kaphat engedélyt a cég ilyen tevékenységre.

Kíváncsian várjuk, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal kinek az érdekeit védi.

A lakosságét, vagy egy üzleti kör érdekeit? Július végére ez is kiderül.