Lassan ellepi a külföldi hulladék Magyarországot

A napokban megjelent hírek felkorbácsolták az egyébként is magas indulatokat a külföldről behozott szennyvíziszap miatt.

Ennek próbáltunk utánajárni, egyenlőre nem sok sikerrel, hiszen sem a Fehérvári Téglaipari Kft., sem pedig a Laczi és Fiai Településszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság nem hajlandó válaszolni közérdekű adatigényléseinkre, utóbbi még válaszra sem méltatott minket.

A Laczi és Fiai Kft. többek között Szlovéniából és Horvátországból hoz szennyvíziszapot és információink szerint a Fehérvári Téglaipari Kft. telephelyén rakják le. A cég ezt próbálja titkolni, de hamarosan kiderül, mennyi külföldről érkező szennyvíziszap kerül ott lerakásra.

Fehérvárra nem csak Szlovéniából, de Horvátországból is érkezik nagy mennyiségű szennyvíziszap.

Az eddig megismert adatok alapján, a Horvátországban keletkező összes szennyvíziszap Magyarország területén kerül lerakásra, ebben egyik kiemelkedő partner lehet a Fehérvári Téglaipari Kft.

Az, hogy ez mekkora üzlet egyes cégeknek, az egyszerű halandó számára fel sem fogható, hiszen csak a Zágrábi szennyvíziszap elszállításáért kettő milliárd forintot fizetnek egy cégnek évente.

Ez a cég az előző években környezetszennyezés miatt került a Horvát hatóságok látókörébe, akkor vissza is vonták az engedélyét.

Magyarországon is nagy üzlet a szennyvíziszap fogadása, de a Laczi és Fiai Kft. szintet lépett azzal, hogy a Horvátországból és Szlovéniából származó szennyvíziszapon duplán is kereshet, hiszen weboldaluk szerint ezekbe az országokba kedvezményes árú fuvar lehetőségét hirdetik.

A hírek szerint tehetik ezt azért, mert a határon túlról érkező szennyvíziszap EU-s támogatásban is részesül, így nem nehéz kitalálni mekkora üzlet lehet ez.

Az kérdés, hogy meddig tűrik ezt a Magyar hatóságok, hiszen köztudott, hogy a Magyarországon keletkező szennyvíziszap elhelyezése is okoz időnként gondot, de egyelőre úgy tűnik, a hatóságoknak fontosabb a határon túl keletkező szennyvíziszap elhelyezése.

Ezen sürgősen változtatni kellene, hiszen elég problémát okoz egyes településeken a szennyvíziszap lerakása, nem kellene ezt tetézni a Szlovén, Horvát, és Olasz szennyvíziszap behozatalával.

Úgy tudjuk, hogy az Unió vizsgálni fogja a támogatások felhasználását, és azt, hogy környezetvédelmi szempontból az történik-e a szennyvíziszappal, amire a támogatást adták.