Mikor lesz valós megoldás?

Bár a májusi testületi ülésen sikerként könyvelte el Horváth azt, hogy panaszára újra indul a bűz ügyben az eljárás, most még is úgy tűnik, nem egészen úgy van az, ahogyan Horváth elmondta.

Ugyan is, információink szerint az történt, hogy Horváth panaszára felnyitották a Hunviron Kft. által kezdeményezett büntetőeljárást.

Mint írták, – “Fellebbeztünk a nyomozás megszűnése miatt is, aminek eredménye, hogy az ügyészség hatályon kívül helyezte a korábbi döntést, így folytatódik a nyomozás a massza kérdésében. Ez egy nagyon veszélyes anyag, amely tartalmaz nehézfémet és szerves anyagot, van olyan összetevő, ami a megengedett határértéket 300 szorosan túllépi, így erősen mérgező. Ehhez képest a fáradt olaj ásványvíznek minősül. Remélem, hogy a hatóság rövid időn belül megnyugtató válaszokat ad, megtalálja a felelősöket és a hatvaniak biztonságban érezhetik magukat – jelentette ki Horváth Richárd“.

Tehát nem a bűz miatt nyomoznak tovább, hanem a telep mellett megjelent olajos massza miatt.

Ezen a testületi ülésen azt is mondta Horváth, hogy külföldről is érkezik Lőrincibe szennyvíziszap. Miután közérdekű adatigénylést küldtem többek között a hatóságokon kívül a cégnek is, válaszukból egyértelműen kiderül, erről szó sincs, soha nem is fogadtak határon túlról szennyvíziszapot.

A hatósági nyilvántartás adatai szerint is ezt vehetjük ténynek, nem pedig azt, amit Horváth, már sokadszorra tévesen mond.

Azt nem tudni, hogy a lakosság félrevezetése tudatos, és Horváth politikai ámokfutásának,  vagy éppen tudatlanságának köszönhető. Így vagy úgy, egyik sem elfogadható egy felelős polgármestertől.

Horváth szándékosan összemossa a bűz ügyet, az olajos massza ügyével, ami azért nem jó, mert téves megállapításokhoz vezet. A két ügyet teljesen külön, egymástól függetlenül kellene vizsgálni, de Horváth politikai érdekei mást kívánnak meg.

Tehát miről is szól pontosan ez a történet?

Kijelenthető, hogy nem a bűz miatt nyomoznak tovább, hanem az illegálisan leürített fekete massza miatt.

Azóta az is kiderült, és bizonyítottnak is látszik, hogy a bűz máshonnan is érkezhet, mert például a Ratkó utcában a csapadékvíz elvezető hálózatba illegális bekötés, vagy bekötések okozhatják az időnként érezhető bűzt, és ez kihatással lehet akár a Horváth Mihály út egyes szakaszaira is.

A Petőfi út és a SPAR környékén érezhető bűz keletkezési helye is ismeretlen egyelőre, hiszen volt, aki vette a fáradtságot és kiment a Lőrinci telep környékére, ahol azt tapasztalta, hogy jó a levegő, nem érezni azt a bűzt, amit ugyanakkor a városban érezni lehet.

Ennél a pontnál, sokan elveszthetik a fonalat, összezavarodva próbálnak görcsösen ragaszkodni korábbi állításaikhoz, ami nem a megoldás felé viszi ezt az ügyet.

Én értem, hogy sokkal egyszerűbb egy hulladékgazdálkodással foglalkozó céget hibáztatni mindenért, csak közben szépen elterelik a figyelmet más lehetőségekről, más lehetséges felelősökről.

Már korábban is felvetődött, hogy a bűz okozója egy nevető harmadik is lehet, de ezt a lehetőséget valamiért ez idáig senki sem vizsgálta.

Talán most elindul a csatornahálózat átvizsgálása és kiderülhet, valójában ki, vagy kik okozzák a Hatvanban időnként felbukkanó, sokak számára elviselhetetlen bűzt.

Többen már azt gondolják, hogy Horváth azért nem lép másfelé ebben az ügyben, mert akkor a korábbi kijelentéseiről kiderülne, hogy alaptalanok, kizárólag politikai célokat szolgáltak, és ha ez így van, felelősséget kell vállalnia kijelentéseiért.

Az sem lenne nagy csoda, ha politikai haszon reményében nyilatkozik tévesen, hiszen hamarosan választás lesz, kampányolni meg csak kell valamivel!

Viszont a hatvani emberek azt várják, hogy az ügyben hiteles és teljes körű tájékoztatást kapjanak.

Elég a mellébeszélésből, valós megoldás kell!