„Nem elég tisztességesnek lenni, hanem annak is kell látszani.”

Az elmúlt héten többen kerestek meg telefonon, illetve személyesen azzal, hogy felháborodásuknak adjanak hangot.  A téma minden esetben ugyanaz volt, hogy a városban csak közismerten „Ricsi News”-nak nevezett Hatvani Hírlapot, ami egyébként városunk Önkormányzatának lapja lenne, és a Hatvani Városvédő Egyesület, „hatvanegy” című újságját szájmaszk, kesztyű, és egyéb védőeszközökkel el nem látott személyek hordják ki a városban.

Nem csak az volt a felháborodás tárgya, hogy minimális védőeszközökkel sem látták el az újságot kihordókat, hanem az is, hogy ez a két újság nem szólt másról, csak arról, hogy városunk Polgármestere, és az önmagát a Hatvani Városvédő Egyesület tagjainak nevező személyek, hogy „mentik meg a várost”.

Gyakorlatilag mindenki hozzátette azt is, hogy biztosan erre van-e szükség ebben a járványveszélyes időben, hogy újságot terjesszenek, hiszen közismert, hogy kijárási korlátozás van érvényben, és ez a tevékenység talán most nem a legfontosabbak közé tartozik.

Itt szeretném megjegyezni, hogy sok helyen már nem gyújtanak be, így ezek az újságok természetes funkciójukat – úgy mint, gyújtós-, már nem töltik be, tehát kihordásuk bőven ráért volna.

Ide tartozik még az a közismert tény is, hogy akár a papíron is 24 óráig életben marad a koronavírus , tehát fertőzhet.

Elég csak egy vírushordozó az újságkihordók között, és akár több ezer hatvani háztartásban okozhat ez fertőzést.

Úgy látszik, hogy ezt a tényt ma már 2,5-3 év között már mindenki tudja, talán ezzel csak a Polgármester és dicső csapatának tagjai nincsenek tisztában.

Ami már kevesebb embernek a figyelmét keltette fel, hogy „véletlenül” ezt a két újságot együtt terjesztik. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy nap dobják be egymástól függetlenül a postaládába, hanem egymásba vannak hajtva. Ugyanez a személy hordja ki mindkettőt, és a gyorsabb terjesztés érdekében az egyik újságot beleteszi a másikba.

Viszont, ezt a tényt gondoljuk is egy picit tovább!

A „Ricsi News” 7. oldalának alján a következő feliratot olvashatjuk többek között: „Terjeszti a Média- Hatvan Nonprofit Közhasznú Kft.”. A másik kiadványon ilyen tájékoztató nem található, vélhetőleg lényegtelennek tartják ezt közölni. A jelek szerint a Média- Hatvan Kft. terjeszti a „hatvanegy” című újságot is. Erre utal minden jel.

Van azonban más érdekesség is, hogyha jobban megnézzük az impresszumokat. Biztos csak véletlen, de mindkét újságot a váci székhelyű IPRESS CENTER Central Europe Zrt. nyomtatja. Szerintem sincs abban semmi furcsa, hogy két, egymástól függetlennek mondott újság felelős szerkesztője, a Magyarországon található több ezer nyomda közül ugyanazt találja meg.

Akkor foglaljuk össze a tényeket:

  1. Járványveszély és kijárási korlátozás idején védőfelszerelés nélkül hordanak ki újságokat, amelyeknek szükségessége megkérdőjelezhető, tekintettel arra, hogy ezek a Polgármesterünk dicsőítéséről szólnak.
  2. Ezzel a felelőtlen tevékenységgel, akár több ezer hatvani lakos egészségét tehetik kockára, tekintettel arra, hogy az újság is lehet vírushordozó.
  3. Számomra a jelek arra mutatnak, hogy a Média-Hatvan Kft. költségén terítik egy Egyesület újságját. (ezt nem állítom tényszerűn, csak így néz ki, minden jel erre mutat). Amennyiben erről kapok egyéb dokumentumot, természetesen közzé fogom tenni.
  4. Az a véletlen, hogy ugyanaz a nyomda nyomja mindkét újságot, és hogy véletlenül egyszerre készülnek el, szerintem sok ember számára furcsa lehet. Nekem is… 😊 Személy szerint biztos vagyok abban, hogy mindkettő reális piaci áron készül el, és nem fordulhat elő, hogy egyiket a másik kárára „jóárasítják” (Természetesen, amennyiben mindkét újság gyártási költségét megkapom a szerződésekkel együtt, közzé fogom tenni. )

A fentieket elolvasva kedves olvasóim, bizonyára megértik, hogy miért is választottam a cikkemnek ezt a címet. Ugyanakkor, véleményem szerint a cikkben érintett személyeknek ezt a jó tanácsot nem sikerül betartani. Vagy az alapállítással van gond, vagy a körülményekkel. Döntse el mindenki maga.

ui: egyébként gondolkoztam a „Gátlástalanul és pofátlanul, avagy politikai haszonszerzés világjárvány esetén, akár a hatvaniak egészségét kockáztatva” címen is, de végül hosszúnak találtam, pedig jobban tetszett…