Sorosista kémbotrány?

Egyre növekszik a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, amivel 17 nemzetközi újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei foglalkoznak.

Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában.

Miről is szól ez a nemzetközi színtéren is nagy botrányt kavart ügy?

Lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nem csak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A Kormány magyarázkodik!

Kovács Zoltán államtitkár szerint a Pegasus-ügyként ismertté váló lehallgatási botrány állításai nincsenek alátámasztva, az ügyet a „a The Guardian vezetésével baloldali hírportálok egy csoportja hozta nyilvánosságra”, és három szempontot javasolt, amit érdemes figyelembe venni az üggyel kapcsolatban.

Elsőként Pintér Sándor belügyminiszter Szél Bernadettnek adott válaszát hozza fel, gyakorlatilag szó szerint, ami szerint a 2010-es kormányváltás óta nem voltak illegális megfigyelések Magyarországon, amit lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztanak.

Tehát, ha volt ilyen megfigyelés az nem illegális, hanem legális volt.

Azt is mondta, hogy Magyarország demokratikus jogállam, és „minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el”.

Persze sok gyakorlás után ezt nevetés nélkül tudta közölni.

Varga Judit igazságügyi miniszter, a Népszava brüsszeli tudósítójának adott nyilatkozata alapján kimondható, hogy Magyarország erős bizonyossággal vásárolt ebből a kémprogramból, hiszen mint mondta, „az államoknak rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy a napjainkban őket fenyegető számos veszély ellen fel tudjanak lépni”.

A lényeg, hogy nem tagadták a vásárlás tényét, de azt nem akarják elárulni, mire, kik ellen használták ez idáig a kémprogramot.