DK kontra MZP

Furcsa irányban halad az előválasztás. Úgy tűnik, hogy egymás legyőzése sokkal fontosabb ebben a már bohózatnak mondható történetben.

Emlékezhetünk, hisz nem volt olyan rég, mikor arról szóltak a hírek, hogy azért lesz előválasztás, hogy végre demokratikusan legyen kiválasztva a miniszterelnök-jelölt, és a választókerületekben a képviselő-jelölt.

Azt még le lehetett nyomni az emberek torkán, hogy egyes helyeken oda és vissza mondtak le képviselő-jelöltek egymás javára, amit persze a pártok központjában döntöttek el, a mostani történés viszont már a nehezen emészthető kategóriába tartozik.
Karácsony visszalépésével súlyosan sérültek a demokratikus elvek, de abban az esetben, ha ezen túl is tesszük magunkat, a két versenyben maradt jelölt közötti rivalizálásán már nem léphetünk át.

Nézzük az eredményeket.
Dobrev Klára: 216 248 szavazat (34,84%)
Karácsony Gergely: 169 434 szavazat (27,30%)
Márki-Zay Péter: 126 628 szavazat (20,40%)
Jakab Péter: 87 378 szavazat (14,08%)
Fekete-Győr András: 21 050 szavazat (3,39%)

Az elért eredményekből az következett volna, hogy semmi esetre sem kerülhet Márki-Zay, Karácsony elé.
De ez csak az egyik probléma, ami ettől sokkal nagyobb gond az, hogy MZP nem a Fideszt akarja legyőzni, hanem Dobrev Klárát.

Mi is történhet abban az esetben, ha valamilyen csoda folytán MZP nyeri meg az előválasztást?

Olyan, egyébként kevesek által támogatott kihívója lesz Orbán Viktornak, aki nem mellesleg Fideszes volt, de ha ettől eltekintünk, nyilatkozatait hallgatva, igen csak lenéző erőszakos jobboldali ember benyomását kelti.

Furcsa, és egyben elfogadhatatlan lenne, ha a baloldalt egy volt fideszes, egyébként nem is tagadva, jobboldali beállítottságú ember vezetné.

A baloldali emberek azért szeretnének kormányváltást, mert elegük van a jobboldali politikából, de MZP-vel ugyan csak azt fognak kapni.

Márki-Zay támogatottsága az összefogáson belül szinte a nullával egyenlő, de ennek ellenére ő szeretné irányítani, vagy inkább manipulálni az embereket.

Én személy szerint, -soha sem tagadva- baloldali emberként nem tudok mást tenni, szavazok arra az egyetlen versenyben maradt baloldali jelöltre aki valóban elhatárolódik a jobboldali politikától.

Lehet, hogy már az én életemben nem lesz több országgyűlési képviselő választás, lehet, hogy ez az utolsó lehetőségem arra, hogy szavazatommal a változás mellé tegyem az x-et, bár nem ezt terveztem, de nincs más lehetőségem mint az, hogy Dobrev Klárára szavazok, mert nincs másik baloldali jelölt.

Lehet, hogy a kormányváltás Márki-Zay miatt elmarad?

Pártreakciók
LMP – a zöldpárt már nem látja esélyét, hogy zöld miniszterelnöke legyen Magyarországnak, ezért nem választ az állva maradt jelöltek közül, azt fogja támogatni, aki állva marad az előválasztáson. A második fordulóban sem Dobrev Klárát, sem Márki-Zay Pétert nem támogatja.
MSZP – a párt tudomásul veszi Karácsony Gergely döntését. “Álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.”
Momentum – a parlamenten kívüli párt csütörtökön sajtótájékoztató keretei között állt Márki-Zay Péter mellé.
Jobbik – a párt a szavazóira bízza, kit támogatnak a második fordulóban, amelyben Jakab Péter már nem vesz részt.